Back to top

ALLERGIETEAM

Multidisciplinaire samenwerking

Sinds mei 2015 werken specialisten van diverse diensten samen in het multidisciplinair Allergieteam om innoverende en kwalitatief hoogstaande zorg rond allergie te bieden aan patiënten en verwijzende artsen. Allergiegerelateerde procedures zijn ziekenhuisbreed geüniformeerd en complexe patiënten worden op een multidisciplinaire staf besproken.

De afgelopen 40 jaar nam de prevalentie van allergie in sterke mate toe. Een kwart van de bevolking heeft klachten van allergie en dit stijgt jaar na jaar. Ze komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor en de presentatievorm ervan kan zeer verscheiden zijn. Dit vormt wereldwijd een belangrijk probleem, zowel voor de bevolking als voor het gezondheidssysteem dat hierop dient in te spelen.

Samenstelling

Verschillende diensten op campus Sint-Jan volgen reeds jaren patiënten met allergie. Omdat niet altijd duidelijk was bij welke arts en op welke dienst de patiënt het best gevolgd werd, zijn alle krachten sinds mei 2015 gebundeld in het multidisciplinair Allergieteam. De diensten Huidziekten, Maag-, Darm- en Leverziekten, Laboratoriumgeneeskunde, Neus-, Keel- en Oorziekten, Kinderziekten, Longziekten en Spoedopname maken hier deel van uit. Binnen het team speelt de allergieverpleegkundige een centrale rol. Zij organiseert de opleiding en zorgt voor de communicatie en standaardisatie van allergieprotocollen binnen het ziekenhuis. Ze begeleidt ook belangrijke diagnostische of therapeutische handelingen. Ook de diëtisten zijn actief betrokken bij het advies en de begeleiding van patiënten met een voedingsallergie. Patiënten en ouders kunnen rechtstreeks een afspraak maken bij hen.

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1 augustus 2023