Back to top

Onderzoek

Er gebeurt een nuchtere glucosecontrole bij elke zwangere vrouw net voor of bij het begin van de zwangerschap. Op basis van de nuchtere glucose, BMI en al dan niet voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes wordt het verdere screeningsbeleid bepaald. 

Elke zwangere vrouw met een BMI <30 en een nuchtere glucose < 100 mg/dl wordt tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek getest op zwangerschapsdiabetes door middel van een glucose challenge test. Hierbij wordt de glucose gemeten 1 uur na inname van 50 gram glucose. 

Indien deze test afwijkend is, gebeurt er een 75 gram orale glucose test (glucosebepaling nuchter, na 1 uur en na 2 uur). 

Bij vrouwen met een BMI > 30 kg/m2, een gestoorde nuchtere glocuse of zwangerschapsdiabetes in de voorgeschiedenis wordt er onmiddellijk een 75 gram orale glucosetest uitgevoerd op 24 weken zwangerschap. 

Bij afwijkende waarden wordt de diagnose zwangerschapsdiabets gesteld en zal de patiënten verwezen worden naar de dienst endocrinologie

Patiënten met een voorgeschiedenis van bariatrische heelkunde (zoals gastric bypass, een maagverkleining ...) worden zonder orale glucostetest verwezen naar de dienst endocrinologie voor verdere screening. 

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13 november 2020