Back to top

Behandelingen

Kinderen met een verhoogd risico op wiegendood hebben recht op een cardiorespiratoire monitor met een geheugen.

Wie heeft een verhoogd risico op wiegendood?

  • Kinderen met een Acute Life Threatening Episode (ALTE). Hierbij is de baby plots in een onrustwekkende toestand gevonden (erg blauw of bleek, pas wakker na stimulatie). U mag van de mutualiteit de monitor 7 maanden behouden.
  • Sibling of SIDS: baby's van wie een broer of zus is gestorven aan wiegendood. U mag van de mutualiteit de monitor 7 maanden behouden.
  • Bij een afwijkende slaaptest mag u van de mutualiteit de monitor 7 maanden behouden.
  • Druggebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. U mag van de mutualiteit vanaf de geboorte tot aan het slaaponderzoek de monitor behouden.
  • Prematuriteit met een geboortegewicht van minder dan 1.500 gram of een zwangerschapsduur van minder dan 30 weken. U mag van de mutualiteit vanaf het ontslag uit het ziekenhuis tot aan het slaaponderzoek de monitor behouden.

Cardiorespiratoire monitor

Een cardiorespiratoire monitor meet de hartslag en de ademhaling aan de hand van 3 elektrodes. Al onze monitors hebben een geheugen dat alle alarmen en waarden opslaat. Zo ziet dokter Degomme achteraf precies wanneer een alarm afging. Dit geheugen moet dokter Degomme elke 6 à 8 weken uitlezen. Lees meer over het gebruik van de monitor of bekijk de handleiding van de cardiorespiratoire monitor.

Zelf een respiratoire monitor huren

Als uw kind niet in aanmerking komt voor cardiorespiratoire monitoring, maar u bent toch ongerust, dan kan u zelf een respiratoire monitor huren bij het ziekenhuis. Deze monitor registreert enkel de ademhaling en geen hartslag. De huur van de monitor is 50 euro per maand. De factuur krijgt u thuisgestuurd. De mutualiteit vergoedt deze monitor niet.

Monitor ophalen

Een respiratoire of een cardiorespiratoire monitor afhalen kan alleen op afspraak. Een afspraak maakt u via t: 050 45 27 40. Neem bij de afspraak het kleefbriefje van de mutualiteit van uw baby of van de titularis mee. Indien uw baby in aanmerking komt voor tussenkomst door de mutualiteit, doen wij voor u de aanvraag. Let op: u moet een waarborg van 125 euro in gepast geld betalen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12 maart 2019