Back to top

Vulvakanker

Bij vulvakanker hebben zich kankercellen gevormd in de vulva. De vulva is het uitwendige geslachtsorgaan en bestaat onder andere uit de kleine en grote schaamlippen en de clitoris. De meeste vulvakankers zijn epitheliale tumoren ontstaan uit de huidcellen die de vulva bekleden. Ongeveer 2 procent van de kwaadaardige tumoren van de vrouwelijke geslachtsorganen zijn op de vulva gelokaliseerd. Bepaalde aandoeningen van de vulva, zoals jarenlang bestaande lichen sclerosus of vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN), worden beschouwd als een voorstadium. Deze aandoeningen kunnen in 5-10 procent van de gevallen tot een vulvakanker ontwikkelen.

Oorzaken en types vulvakanker

Vulvakankers worden onder andere ook veroorzaakt door Humaan Papillomavirus (HPV), voornamelijk bij jongere patiënten. Ook bepaalde genetische afwijkingen, bijvoorbeeld in het p53-gen, die optreden bij het ouder worden, kunnen vulvakanker veroorzaken. Ongeveer 55 procent van de patiënten is ouder dan 70 jaar, slechts 15 procent van de vulvakankers komt voor bij patiënten jonger dan 50 jaar.

Meer dan 70 procent van de vulvakankers zijn plaveiselcelcarcinomen (ontstaan uit cellen die de huid van de vulva bekleden). Maligne melanomen en adenocarcinomen worden relatief vaker bij jongere vrouwen aangetroffen. Naast lokale uitbreiding kunnen vulvakankers zich ook via de lymfebanen (vaak via de liesklieren) verspreiden. Zelden worden uitzaaiingen via de bloedbaan gezien.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017