Back to top

Behandelingen

Vulvakanker behandelen gebeurt doorgaans met een operatie en bestraling.

Operatie

Bij de meeste patiënten bestaat de primaire behandeling uit een operatieve ingreep: verwijdering van een deel van de vulva waar de tumor zich bevindt (wide local excision) en een deel van de liesklieren aan de kant van de tumor. Vaak wordt gebruik gemaakt van de schildwachtklierprocedure om de/het eerste klierstation(s) te identificeren waar zich mogelijk kankercellen kunnen bevinden. Er zijn verschillende operaties mogelijk bij vulvakanker:

  • Radicale vulvectomie: radicaal verwijderen van de tumor ter hoogte van de vulva.
  • Lies (inguinale) lymfeklierdissectie: samen met een radicale vulvectomie worden ook de liesklieren verwijderd aan dezelfde kant waar de tumor zich bevindt. Bij een centrale tumor, bijvoorbeeld ter hoogte van de clitoris, worden de liesklieren aan beide kanten verwijderd. Vaak wordt hier ook de schildwachtklierprocedure ingezet.
  • Radicale resectie recidiverend carcinoom, en eventueel een plastische reconstructie (in samenwerking met plastische chirurgen): radicaal verwijderen van een terugkerende (recidiverende) tumor ter hoogte van de vulva.

Bestraling

Soms wordt aanvullende bestraling (radiotherapie) na de operatie overwogen, indien er bijvoorbeeld kankercellen in de klieren worden gevonden. Bij een kleine groep patiënten met grote vulvatumoren wordt als eerste behandeling voor (chemo-)radiotherapie gekozen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017