Tuberculose (TBC)
Tuberculose (TBC/TB) is een ernstige infectieziekte, veroorzaakt door bacteriën (mycobacterie, tuberkelbacterie of bacil van Koch) die vooral het longweefsel aantasten. Soms verspreiden de bacteriën zich via de bloed- en lymfevaten. Hierdoor kunnen ook andere organen, zoals de lymfeklieren, gewrichten, hersenen en nieren, aangetast worden.
Besmetting via lucht
Tuberculose is besmettelijk en wordt alleen via de lucht overgedragen. De ziekte is niet overdraagbaar bij aanraking van bijvoorbeeld eetgerei, kleding, beddengoed of andere voorwerpen. Ook door contact met besmet lichaamsvocht wordt TBC niet overgedragen. Wanneer iemand met TBC hoest, praat, niest of lacht, komen wel de tuberkelbacteriën in de lucht. Wie in buurt is, kan die bacteriën vervolgens inademen. De ingeademde bacteriën dringen de longen binnen en veroorzaken een kleine ontsteking die meestal spontaan geneest.
Latente tuberculose
Bij de meeste mensen die besmet worden met TBC, houdt het lichaam de infectie onder controle door de eigen immuniteit. Dat heet latente tuberculose. Deze mensen zijn niet ziek en op dat moment niet besmettelijk.
Manifeste of actieve tuberculose
Bij minder dan 5 procent van de mensen breidt de ontsteking zich uit. Dat heet manifeste of actieve tuberculoseziekte.
Open longtuberculose – besmettelijk!
Als de ontsteking is uitgebreid en er ook gehoest wordt, is er sprake van open longtuberculose. Deze mensen zijn besmettelijk voor hun omgeving.
Iedereen kan tuberculose krijgen. Jonge kinderen en personen met een verminderde immuniteit zijn vatbaarder voor de ziekte. Momenteel komt actieve tuberculose in België voor bij minder dan 10 op de 100.000 Belgen per jaar.