Back to top

Behandelingen

De behandeling van tranende ogen is afhankelijk van de oorzaak van de tranende ogen. Hypersecretie van tranen kan met medicijnen behandeld worden, pompfunctie-afwijkingen met een ooglidcorrectie en een obstructie van de traanwegen met een stent of traanweg-bypass.

Hypersecretie

De reactieve tranen van hypersecretie kunnen verminderd worden met kunsttranen (oogdruppels). Dit herstelt het hoornvlies en moet het zandkorrelgevoel zo gaandeweg wegnemen.

Verminderde pompfunctie

Als tranen niet meer goed worden weggepompt als gevolg van leeftijdsgebonden slapheid, verlamming of na een operatie, kan correctieve ooglidchirurgie de traanafvloed verbeteren.

Vernauwing traanpunt en/of traanafvoerkanalen

De obstructie van de traanafvoerkanalen, bijvoorbeeld als gevolg van het gebruik van het medicijn Taxotere, kan alleen vroegtijdig worden aangepakt door een siliconetube te plaatsen. Zo worden de traanwegen mechanisch opengehouden en wordt een volledige vernauwing voorkomen. Als alleen het traanpunt vernauwd is, kan een traanpuntplug het traanpunt oprekken (dilateren). Indien ook de traanafvoerkanalen vernauwd zijn, wordt een bicanaliculaire stent geplaatst. Dit houdt het kanaal open. Voor geen van beide behandelingen hoeft u opgenomen te worden. Als de afvoerkanalen volledig vernauwd zijn, is het plaatsen van een siliconetube niet meer mogelijk. Dan wordt mogelijk een rechtstreekse bypass (Jones buis) geplaatst tussen de mediale ooghoek en de neusholte.

Distale stenose

Voor de vernauwing bij de traanzak en het neustraankanaal (distale stenose) is een dacryocysto-rhino-stomie (DCR)-operatie de oplossing. Tijdens de operatie wordt een nieuwe bypass gemaakt tussen de traanzak en de neusholte. Hierbij komt het nieuwe ostium boven de axilla van de concha media te liggen. Deze DCR-operatie wordt uitgevoerd via ofwel externe weg ofwel de neusholte. Bij een externe DCR wordt een incisie gemaakt tegen de neusflank en wordt het traanzakslijmvlies verbonden met het neusslijmvlies. De externe procedure is de voorkeursprocedure bij traanzaktumoren. Bij een (endonasale) DCR via de neusholte wordt de operatie uitgevoerd door een endoscoop via de neus. Er wordt een endolight geplaatst tot in de traanzak waardoor men in de neus de precieze locatie van de traanzak kan zien. Via de traanpunten worden siliconetubes geplaatst die drie maanden moeten blijven. Zo blijft de opening mechanisch open tijdens de herstelfase.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017