Back to top

Behandelingen

SLE kunnen we behandelen, maar helaas nog niet genezen. De huidige medicijnen kunnen wel de ziekte onderdrukken. De keuze van medicatie is voor iedere patiënt anders, afhankelijk van de klachten en de ernst van deze klachten.

Medicijnen

De behandeling bevat pijnstillende medicatie (onder andere paracetamol en naproxen) en ontstekingsremmende medicatie (prednisolone, hydroxychloroquine, azathioprine, mofetil mycofenolaat, methotrexaat, cyclofosfamide en minder vaak voorgeschreven medicijnen). Bij bijna iedere SLE-patiënt starten we met hydroxychloroquine (Plaquenil), omdat het de ziekteactiviteit goed onderdrukt en voornamelijk tegen huidafwijkingen en gewrichtsklachten werkt.

Zon vermijden

Naast de medicatie is het ook belangrijk om zonblootstelling te vermijden en een goede zonnecrème met hoge factor te gebruiken.

Bij zwangerschap

SLE staat een zwangerschap meestal niet in de weg. Deze moet wel tijdig met de behandelende arts besproken worden. Bepaalde medicijnen kunnen een slechte invloed hebben op de vruchtbaarheid of op het ongeboren kind en moeten dan veranderd worden. Bij voorkeur is er geen actieve lupus tot een zestal maanden voor de bevruchting. Door de aanwezigheid van een bepaalde antistof (SSA/SSB) bestaat een verhoogde kans op afwijkingen aan het hart bij het ongeboren kind.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017