Back to top

Behandelingen

De behandeling van spondylitis ankylosans (SA) bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

Beweging

Beweging, eventueel ondersteund door kinesitherapie, is een van de hoekstenen van de behandeling. Hiermee wordt niet enkel de pijn en stramheid verlicht, maar zo blijft ook de beweeglijkheid van de rug, de heupen en de gewrichten behouden.

Medicatie

Medicatie, zoals NSAIDs (Non-steroidal anti-inflammatory drugs, bijvoorbeeld ibuprofen of piroxicam), worden aangewend om de ontsteking te onderdrukken en de pijn en de stramheid te verlichten. Afhankelijk van de ernst van de aantasting mogen deze geneesmiddelen soms alleen worden genomen bij een opstoot van de klachten. Bepaalde patiënten moeten deze medicijnen echter dagelijks innemen om de symptomen te onderdrukken. Als de behandeling met een bepaald NSAID onvoldoende effect heeft, kan een andere NSAID gebruikt worden. Als u last krijgt van uw maag door de NSAIDs, dan kan hierbij een maagbeschermer worden ingenomen om deze klacht te verlichten.

Wie matige SA heeft en onvoldoende baat heeft van NSAIDs, kan ook sulfasalazine voorgeschreven krijgen. Dit is een van de DMARDs (Disease-modifying antirheumatic drugs). Het effect van sulfasalazine wordt meestal wel pas merkbaar na 2 tot 3 maanden.

Biological DMARDs

Als de NSAIDs en sulfasalazine niet verdragen worden, of als de klachten blijven, dan kunnen ‘biological’ DMARDs worden ingezet, zoals bijvoorbeeld een TNF-αlfa inhibitor. Deze medicatie wordt toegediend via injectie onder de huid of via een bakster in het ziekenhuis. Biological DMARDs onderdrukken de ontsteking door in te grijpen op het immuunsysteem. Daardoor ontstaat een verhoogde vatbaarheid voor ziektes. Vaccinatie voor griep en voor pneumokokken is dus aan te raden. Ook moet voor de start van dergelijke medicatie een Mantoux-test en radiografisch nazicht van de longen gebeuren om een (latente) tuberculose-infectie uit te sluiten. Dit kan namelijk opflakkeren door deze medicatie. 

Injectie

Corticosteroïden kunnen geïnjecteerd worden bij een groot gewricht om de ontsteking lokaal te onderdrukken. Corticosteroïden in pilvorm innemen wordt afgeraden bij PsA, omdat hiermee mogelijk een opstoot van huidpsoriasis wordt uitgelokt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017