Back to top

Behandelingen

De behandeling van de slaapstoornissen is afhankelijk van de symptomen en de oorzaak.

Vermageren

Door te vermageren kan de vetafzetting rond de keel worden verminderd.

Alcohol en slaapmiddelen

’s Avonds alcohol drinken of slaapmiddelen innemen kan slaapstoornissen aanwakkeren. Door hiermee te stoppen, kunnen ook de slaapstoornissen verminderen of wegvallen.

Verstopte neus

Een verstopte neus kan verholpen worden met een neusspray. Wanneer de neusverstopping niet vermindert, kan een operatieve ingreep mogelijk zijn.

Andere slaaphouding

Slapen op de zij kan slaapstoornissen verminderen. Bij sommige personen treedt het snurken en/of de apneus vooral op wanneer zij op de rug liggen.

Neusmasker (CPAP)

Een neusmasker met continue positieve druk (CPAP) blaast een constante druk in de neus, waardoor de keel minder snel dichtvalt tijdens de ademhaling. Het neusmasker is gekoppeld aan een toestel en wordt afgestemd op de patiënt; het moet goedpassend en comfortabel zijn en de juiste druk geven. De eerste nachten zijn kritisch: het toestel vergt wat wennen. Vaak merkt de slaper echter al na één nacht beterschap. Deze behandelingsmethode wordt terugbetaald door het RIZIV, mits de ziekte volgens het nachtelijk slaaponderzoek (polysomnografie) aan bepaalde criteria beantwoordt. Sommige patiënten kiezen ook ervoor zelf een neusmasker te nemen.

Mondbeugel

Een speciale mondbeugel voor slaapapneu helpt de keel geopend houden. Dat kan slaapstoornissen verminderen of verhelpen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15 februari 2017