Back to top

Onderzoeken

De diagnose reumatoïde artritis wordt vooral gemaakt op basis van de klachten van de patiënt en het lichamelijk onderzoek waarbij gewrichtszwellingen worden vastgesteld. De diagnose wordt ondersteund door bloedonderzoek en/of door beeldvorming. Omdat geen enkele test absolute zekerheid kan geven of u reumatoïde artritis heeft, kan het een tijd duren voordat u zeker weet of u deze ziekte heeft.

Bloedonderzoek

Bij reumatoïde artritis zijn de ontstekingswaarden in het bloed meestal hoog. Het gaat hier dan om de bezinkingssnelheid (sedimentatiesnelheid) van de rode bloedcellen en het CRP. De eiwitten reumafactoren en/of anti-CCP antilichamen zijn aanwezig bij 70 procent van alle mensen met beginnende reumatoïde artritis. Die eiwitten hebben met het afweersysteem te maken en als deze aanwezig zijn, kent de ziekte meestal een ernstiger verloop. 

Beeldvorming

Er wordt mogelijk een röntgenfoto of echografie gemaakt. Op een röntgenfoto kunnen we eventuele beschadigingen aan een gewricht zien. Een echografie toont het ontstoken gewrichtsvlies.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017