Back to top

Behandelingen

De behandeling van PHT kan gericht worden op de onderliggende oorzaak en/of op de aandoening zelf.

Behandeling op basis van de oorzaak en/of symptomen

PHT is een ernstige aandoening en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige daarvan zijn onbehandelbaar of behandelbaar zonder definitieve genezing. De behandeling kan gericht worden op de onderliggende aandoening: waar komt de verhoogde bloeddruk in de longen vandaan? Ook kunnen de symptomen behandeld worden, bijvoorbeeld met plaspillen (diuretica) die de opeenhoping van vocht (oedeem) verminderen. Met het antistollingsmiddel Wafarine kunnen bloedklonters in de longen worden voorkomen. Daarnaast kunnen zuurstof, lichte inspanningen en een preventieve griep-en pneumokokkenvaccinatie helpen om de klachten te verminderen.

Behandeling van pulmonale hypertensie

Afhankelijk van het type en de oorzaak kan PHT zelf behandeld worden:

  • Met medicijnen, die toegediend worden in de vorm van pillen, onderhuids, via inademing of via injecties (intraveneus met een speciale katheter). In België kan dit medicatietraject alleen via expertcentra worden opgestart.
  • Met een operatie, waarbij bloedklonters uit de grote longslagaders verwijderd worden of bijvoorbeeld een verbinding (shunt) wordt aangelegd tussen de rechter en linker voorkamer van het hart.
  • Bij zeer ernstige pulmonale hypertensie kan, wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan, longtransplantatie of hartlongtransplantatie een optie zijn.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15 februari 2017