Back to top

Symptomen

Pijn, zwelling en stramheid van de gewrichten zijn veelvoorkomende klachten bij psoriasis artritis. De betrokken gewrichten zijn vaak rood en voelen warm aan. Bij het merendeel van de patiënten zijn minder dan vijf gewrichten betrokken bij de gewrichtszwelling (asymmetrische polyartritis). Minder vaak komt symmetrische polyartritis voor, waarbij meer dan vijf gewrichten zijn aangetast.

Stramheid en pijn ter hoogte van het bekken en/of de (lage) rug komen ook vaak voor. De stramheid treedt vooral ’s ochtends en bij rust op en kan enkele uren aanhouden. Doorgaans brengt bewegen verbetering. De rugpijn komt op tijdens rust en tijdens de tweede helft van de nacht. Soms kan er ook een soort oogontsteking (uveïtis) optreden en wordt het oog rood en pijnlijk. Verder worden ook nagelafwijkingen, zoals putjes of verkleuring in de nagel, geassocieerd met psoriasis.

Verschil reumatoïde artritis

PsA lijkt op reumatoïde artritis. Het verschil is dat bij PsA mogelijk ook de eindkootjes van de vingers worden aangetast. Dit gebeurt niet bij reumatoïde artritis. Ook kan een volledige vinger of teen zwellen; een ‘worstvinger of –teen’ (dactylitis).

Artritis mutilans

Artritis mutilans met gewrichtsdestructie en –vervorming, waardoor het gewricht kan inzakken en inkorten, komt slechts zelden voor. Door een ontsteking van de peesinsertie op het bot (enthesitis) kan er last zijn ter hoogte van de achillespees en in de brede bindweefselband die onder de voetzool loopt, van de bal van de voet naar het hielbeen (plantaire fascia).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017