Back to top

Myositis

Myositis (letterlijk: ‘ontsteking van de spieren’) is een verzamelnaam voor een aantal auto-immune aandoeningen waarbij de spieren betrokken zijn. Vaak zijn ook andere orgaansystemen, zoals de huid, gewrichten en longen betrokken. We noemen deze aandoeningen soms ook systeemziekten.

Auto-immune aandoeningen zijn ziekten waarbij het immuunsysteem ontregeld raakt, waardoor uw lichaam eigen weefsel ‘aanvalt’, wat leidt tot chronische ontstekingsziekten. De meest voorkomende types van myositis zijn dermatomyositis, polymyositis, inclusion body myositis en necrotiserende myositis. Myositis kan ook voorkomen als symptoom bij andere reumatische aandoeningen, zoals onder andere systeemsclerose, systeemlupus en Mixed Connective Tissue Disease.

Polymyositis

Polymyositis is een vorm van myositis die wordt gekenmerkt door een symmetrische spierpijn, spiervermoeidheid of spierzwakte, vooral van de proximale spieren (spiergroepen dicht bij de romp, zoals de spieren van de schouder- en bekkengordels, bovenarmen en bovenbenen). Polymyositis kan ook gepaard gaan met onder andere gewrichtsontstekingen en hart- en longproblemen.

Dermatomyositis

Bij dermatomyositis kunnen dezelfde klachten voorkomen, maar staan vooral letsels ter hoogte van de huid op de voorgrond. Deze letsels kunnen zich voordoen ter hoogte van het aangezicht, de handen, de borst- en rugstreek en de bovenbenen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15 februari 2017