Mucoviscidose (Muco)
Mucoviscidose is een stoornis in het water- en zouttransport in de cellen van het lichaam. Hierdoor worden slijmen taai. Dat zorgt voor verstopping in de afvoerkanalen van de luchtwegen, het maagdarmstelsel, de lever, alvleesklier (pancreas), zweetklieren en geslachtsorganen. Mucoviscidose staat ook bekend als taaislijmziekte of cystische fibrose (CF).
Erfelijke ziekte
Mucoviscidose is erfelijk en niet besmettelijk. Een fout in het genetisch, erfelijk materiaal (DNA) is de oorzaak. Mucoviscidose ontstaat wanneer iemand twee defecte mucogenen heeft in het chromosomenpaar nummer 7. Deze fout wordt doorgegeven als beide ouders het defecte mucogen dragen. Bij hen zal de fout slechts in één van de twee chromosomen 7 zitten, waardoor zij zelf niet ziek zijn. Wanneer beide ouders het mucogen hebben, is bij elke zwangerschap de kans 1 op 4 dat het kind mucoviscidose heeft. De kans dat het kind alleen drager is, is bij elke zwangerschap 50 procent. 1 op de 22 Belgen is drager van het defecte mucogen.
Mucoviscidose is niet altijd zichtbaar bij de geboorte. Meestal worden de ziektesymptomen duidelijk tijdens het eerste levensjaar. Bij mildere vormen van taaislijmziekte wordt de diagnose veel later, soms zelfs op volwassen leeftijd, gesteld.