Back to top

Behandelingen

Taaislijmziekte kan (nog) niet worden genezen. Met een dagelijks correct gevolgde preventieve behandeling kunnen symptomen en complicaties wel worden uitgesteld of vermeden.

Aerosoltherapie

Meerdere keren per dag kan een verstuiver met mucolytica of hypertoon zout worden gebruikt. Dit maakt de slijmen minder taai.

Ademhalingskinesitherapie

Dit omvat het dagelijks draineren en ophoesten van de slijmen (autogene drainage). Er is aandacht voor de beweeglijkheid van de borstkas en met spier- en conditietraining wordt de levenskwaliteit verbeterd. Ook leert u de aerosoltherapie optimaliseren.

Antibiotica

Antibiotica voorkomen infecties en kunnen vroegtijdig ontdekte bacteriën en infecties uitroeien, chronische infecties onderdrukken en infectieopstoten behandelen. Antibiotica kunnen toegediend worden middels siroop, pillen, verstuiver of via een infuus of baxter (intraveneus). Intraveneuze kuren duren meestal minimaal 2 weken en worden in het ziekenhuis gegeven. Soms kan zo’n kuur ook thuis voortgezet worden. Bij antibiotica zijn vaak hogere en/of gecombineerde dosissen noodzakelijk bij mucoviscidose. Daardoor ontstaat het risico op resistentie. Bacteriën worden dan ongevoelig voor antibiotica.

Neusspoeling

(Dagelijks) met een neuskannetje lauw zoutwater spoelen door de neus.

Sport en beweging

Dankzij voldoende beweging wordt het inspanningsvermogen verhoogd. De gevolgen zijn minder risico op kortademigheid, versterking van de ademhalingsspieren, losmaken van de slijmen, verbetering van de slaapkwaliteit, stimulatie van de eetlust en bevordering van het zelfvertrouwen. Behalve duiken zijn in principe alle sporten geschikt. Tropische zwembaden, bubbelbaden en jacuzzi’s worden afgeraden in verband met infectiegevaar.

Longtransplantatie

Als de longen te sterk aangetast zijn, kan longtransplantatie een uitweg bieden.

Voeding en supplementen

Bij maag-darmproblemen kan energie- en vetrijke voeding worden voorgesteld. Ook kunnen dagelijks/bij elke maaltijd verteringsenzymen (pancreasenzymen) worden voorgeschreven of vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) en/of zoutsupplementen worden ingenomen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15 februari 2017