Longontsteking
Longontsteking (pneumonie) is een ontsteking van de longblaasjes (alveoli) en het omringende longweefsel. De ziekte komt vaak voor.
Oorzaken longontsteking
Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door het inademen van bacteriën, virussen of schimmels. Vaak komen die bacteriën uit de mond- of keelholte van de patiënt zelf, soms komen de ziekteverwekkers uit de omgeving.
Vergroot risico op longontsteking
Het afweersysteem speelt een belangrijke rol bij het krijgen van een longontsteking. Mensen met een verzwakt afweersysteem hebben een groter risico op een longontsteking. Dat geldt voor patiënten met suikerziekte (diabetes), hartfalen, chronische obstructieve longziekten (COPD), astma, nierziekten en/of leverziekten. Ook virale infecties, bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden, chemotherapie en immunotherapie vergroten het risico op longontsteking. Mensen die roken, zwaar drinken of ondervoed zijn, hebben eveneens meer kans op het krijgen van een longontsteking.
Gevolgen longontsteking
Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan vermenigvuldigen en verspreiden naar andere organen. Die verspreiding van de bacteriën heet bloedvergiftiging (bacteriëmie). Hierdoor kan een ernstige situatie ontstaan waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen komen (sepsis).
De bacteriën van de longontsteking kunnen zich ook via longblaasjes verspreiden. Dat heet pleuritis. Bij een ernstige longontsteking kan etter zich ophopen in de long (longabces) of tussen de longvliezen (empyeem).