Back to top

Behandelingen

Voor elke patiënt wordt de best mogelijke behandeling gekozen, in overleg met een multidisciplinair oncologisch team dat bestaat uit longartsen, een chirurg, radiotherapeut en oncoloog. De behandeling is afhankelijk van het type van longkanker en het stadium waarin de tumor zich bevindt. Ook de algemene conditie van de patiënt en eventueel bijkomende medische problemen spelen een rol.

Niet-kleincellige longkanker: 3 stadia

  1. Vroeg: lokale tumor(en) in één long, zonder aantasting van de klieren tussen de twee longen. Bij voorkeur wordt een deel of de gehele long verwijderd. Soms volgt na de operatie nog chemotherapie. Indien een operatie niet mogelijk is, wordt de tumor bestraald.
  2. Lokaal gevorderd: de tumorcellen bevinden zich in de klieren tussen de twee longen, maar er zijn geen uitzaaiingen. De voorkeursbehandeling is een combinatie van chemotherapie en radiotherapie. De therapie kunnen tegelijkertijd lopen of elkaar opvolgen.
  3. Gevorderd stadium: de tumorcellen zijn uitgezaaid naar andere organen. Zowel chemotherapie, doelgerichte behandelingen als immunotherapie zijn mogelijk. Soms wordt ook radiotherapie toegepast.

Kleincellige longkanker: 2 stadia

  • Beperkt: alleen tumoren in de long, eventueel in de klieren tussen de longen. Bij voorkeur wordt chemotherapie gecombineerd met radiotherapie. Nadien volgt nog een preventieve hersenbestraling.
  • Uitgebreid: tumoren in de longen en uitzaaiingen elders in het lichaam. De standaardbehandeling is chemotherapie, eventueel gevolgd door een preventieve hersenbestraling.

Specialistische zorg

In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV kunnen patiënten en hun familie vertrouwen op gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen (het Long Tumor Support Team, ofwel LOTUS-verpleegkundigen), een psycholoog, diëtiste en sociaal assistenten. Onze zorgprofessionals staan voor u klaar, zowel tijdens de behandeling als nadien.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15 februari 2017