Back to top

Behandelingen

Stabiliseren (en voorkomen)

Onderzoek heeft aangetoond dat er voor rokers een duidelijk verhoogd risico is op maculadegeneratie. Ook zwaarlijvigheid speelt een rol en kan het ziekteproces versnellen van een vroege LMD naar een gevorderde LMD. Het risico op maculadegeneratie kan verminderd worden door regelmatig groene bladgroenten en vis te eten. Ook een gezonde bloeddruk en voldoende lichaamsbeweging verminderen de kans op de aandoening.

Behandeling droge maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie kan vertraagd worden door de regelmatige inname van specifieke voedingssupplementen voor het oog (anti-oxydantia) en zink. Deze supplementen worden vooral aangeraden bij mensen met middelmatige aantasting of gevorderde aantasting in een of beide ogen. Het doel is om de evolutie naar gevorderde aantasting te vertragen. De supplementen voorkomen echter niet de evolutie van vroege naar middelmatige aantasting.

Behandeling vochtige maculadegeneratie

Vochtige maculadegeneratie kan niet definitief worden genezen. De aandoening kan behandeld worden met laser, fotodynamische therapie en injecties, maar kan alsnog verder evolueren.

  • Laser: lasercoagulatie vernietigt aangroeiende slechte bloedvaatjes. Slechts een klein percentage van de patiënten, alleen degenen met bloedvaatjes buiten het centrum van de macula, kan hiermee geholpen worden. De kans is groot dat LMD terugkeert.
  • Fotodynamische therapie: de arm wordt geïnjecteerd met Visudyne. Die stof bereikt de slechte bloedvaatjes in de macula. Dan wordt de macula 80 seconden lang beschenen met een zacht laserlicht. Het licht activeert de medicatie en de slechte bloedvaatjes worden gedicht. Hiermee wordt het zichtsverlies tijdelijk verminderd; het kan het proces niet stoppen of het zicht niet verbeteren. Herbehandeling is vaak nodig.
  • Injecties in het oog (anti-VEGF-therapie): deze medicatie blokkeert de verdere groei van abnormale bloedvaatjes. Herhaalde injecties zijn nodig, vaak zeswekelijks in de beginfase. De behandeling vertraagt duidelijk het zichtsverlies en kan ook het zicht verbeteren.

Hulpmiddelen

Lezen, tv-kijken of een kruiswoordpuzzel invullen: met maculadegeneratie kan u dit nog altijd blijven doen. Het normale gebruik van de ogen levert op zich geen verdere beschadiging op. U kan eventueel zogenaamde low-vision hulpmiddelen gebruiken, zoals een prismabril, telescoop, tv-, beeldscherm- of leesloep. Deze middelen helpen het overblijvende deel van uw gezichtsscherpte maximaal te benutten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017