Back to top

Richtlijnen bij artroscopie van het kaakgewricht

U onderging een kijkoperatie of artroscopie van het kaakgewricht?

Zwelling

Tijdens deze operatie kijkt de chirurg via een kleine incisie met een klein instrument in het gewricht. Om de zichtbaarheid te vergroten wordt er continu vloeistof in het gewricht gepompt. Hierdoor kan er na de operatie een zwelling ontstaan in de regio van de operatie.

  • Als behandeling voor de pijn en de zwelling na de operatie neemt u de medicatie in die u werd voorgeschreven (paracetamol en antiflogistica).
  • Breng gedurende 15 minuten een ijspak aan op de operatiestreek: ongeveer 6 x per dag gedurende de eerste week na de operatie.
  • Ter preventie van infectie kreeg u antibiotica voorgeschreven die u gedurende 7 dagen moet nemen.
  • De wonde mag gedurende 1 week niet vochtig worden.
  • Na 7 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Uitval gelaatszenuw

Er kan een tijdelijke uitval optreden van een takje van de nervus facialis (de gelaatszenuw naar het oog), waardoor het soms moeilijk is om het oog te sluiten. Dit is bijna altijd van tijdelijke aard en zal spontaan recupereren in de dagen of weken na de operatie.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan er een licht verminderd gevoel optreden van de lip of tong aan de zijde van de operatie. Ook dit is te wijten aan de druk die ontstaat op de zenuw door een uitvloei van de vloeistof in de omgevende weefsels. Dit zou van tijdelijke aard moeten zijn.

Oefeningen

Na de operatie moet de kinesitherapie gestart worden na 24u. De kinesist zal u begeleiden bij het geleidelijk mobiliseren van de onderkaak, maar om vergroeiingen te voorkomen, is het belangrijk dat u zelf 24 uur na de operatie ook onmiddellijk start met open- en sluitbewegingen van de onderkaak:

  • gedurende 4 minuten.
  • ongeveer 6 x per dag.

Plaats hierbij de tong tegen het verhemelte en open de mond langzaam. In het begin is het soms nuttig om te oefenen voor een spiegel.

Het doel is om na ongeveer twee tot drie weken na de operatie een mondopening te bekomen van 2 vingers.

De oefeningen zullen minder pijnlijk zijn door voor het starten van de oefeningen warmtepacks aan te brengen op de kauwspieren.

Opbeetplaat

Draag in de periode na de operatie zoveel mogelijk de ‘opbeetplaat’, zowel 's nachts als overdag.

  • Neem de opbeetplaat uit voor het reinigen van de mond en bij het eten om een overbelasting van het gewricht te voorkomen.
  • Vermijd alle slechte gewoonten en tics zoals knarsen met de tanden, bijten op een balpen, wangbijten.

Dieet

Een zacht dieet gedurende de eerste drie maanden na de operatie is belangrijk. Vermijd kauwen!

Contact

Als er zich problemen zouden voordoen na deze chirurgische ingreep, moet u contact opnemen met de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie:

Tijdens de werkuren:  059 55 50 52.

Buiten de werkuren: via de dienst Spoedgevallen, 059 55 51 01.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 9 augustus 2019