Back to top

Symptomen

Een acute jichtopstoot gaat gepaard met ernstige pijn, zwelling, warmte en roodverkleuring van het gewricht. Een eerste opstoot doet zich meestal voor ter hoogte van de grote teen. Als u eenmaal een jichtaanval heeft gehad, is de kans op herhaling groot. Vaak zal het aantal aanvallen zelfs geleidelijk toenemen. Naarmate dit gebeurt, duren de aanvallen langer en is de kans groot dat er meerdere gewrichten bij betrokken zijn.

Pijn bij een jichtopstoot

De pijn tijdens een jichtopstoot kan extreem zijn, waardoor soms een laken over het lichaam zelfs niet meer wordt verdragen. De pijn en zwelling zijn het hevigst bij het begin van de opstoot. De klachten zijn na 12 tot 24 uur op hun hoogtepunt. Na enkele dagen, meestal een tot drie weken, verdwijnen de klachten spontaan. Na verloop van tijd worden de opstoten ernstiger, met meerdere gewrichten die betrokken zijn en soms ontwikkeling van koorts. De tijd tussen de opstoten verkort ook.

Chronische jicht

Personen die frequent jichtaanvallen doormaken en aanhoudend verhoogd urinezuur in het bloed hebben, kunnen een chronische vorm ontwikkelen waarbij er zodanig veel urinezuurkristallen neerslaan dat er jichtknobbels (tophi) ontstaan in gewrichten, slijmbeurzen, kraakbeen of onderhuids. Langdurige of frequente jichtopstoten kunnen onherstelbare schade aan de gewrichten veroorzaken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017