Back to top

Symptomen

Aandoeningen van de hypofyse

Hypofyse adenoom

Een hypofyse adenoom is een (meestal goedaardig) gezwel in de hypofyse. Sommige hypofyse adenomen veroorzaken klachten door productie van een overmaat aan hormonen, andere produceren geen hormonen maar drukken op de omliggende weefsel waardoor er klachten ontstaan. 

Soorten

Niet-functionerend hypofyse adenoom

Dit is een letsel ter hoogte van de hypofyse dat geen hormonen maakt, maar wel druk kan geven op de omliggende structuren. De patiënt kan klachten ontwikkelen van hoofdpijn, gezichtsproblemen of klachten die passen bij verminderde hormoonproductie (door druk op het normale hypofyseweefsel). 

Acromegalie

Dit is een ziekte waarbij de hypofyse te veel groeihormoon maakt. Op jonge leeftijd kan dit leiden tot een sterk toegenomen lengtegroei. Op oudere leeftijd kan men de diagnose stellen door toegenomen groei van handen en voeten, de kaak. Soms gaat het gepaard met zweten en hoge bloeddruk. 

Prolactinoom

Het letsel in de hypofyse maakt te veel prolactine. Dit kan leiden tot borstgroei, melkproductie, onregelmatige maandstonden, problemen om zwanger te worden bij vrouwen. Bij mannen kan dit leiden tot borstgroei, verminderd libido, erectiestoornissen en fertiliteitsproblemen. 

Ziekte van Cushing

Bij deze aandoening is er sprake van een overproductie van cortisol. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vorming van rode striemen, blauwe plekken, hoge bloeddruk, suikerziekte, botontkalking, verminderde spierkracht. 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18 november 2020