Back to top

Migraine

Migraine kan zowel bij vrouwen als mannen en op elke leeftijd voorkomen, maar treft het vaakst vrouwen rond de leeftijd van 40 jaar.

Bij vrouwen is er vaak ook een hormonale beïnvloeding waardoor de hoofdpijnaanvallen vaker rond de menstruatie voorkomen, minder frequent of hevig verlopen tijdens de zwangerschap en vaak verdwijnen na de menopauze.

De diagnose van migraine wordt gesteld op basis van de beschrijving van de hoofdpijnaanvallen (zie criteria van de IHS):

 1. Een typische migraine aanval duurt 4 tot 72 uren indien niet of onvoldoende behandeld met pijnstilling
 2. De hoofdpijn heeft minstens 2 van de volgende 4 kenmerken:
  1. Pijn gelokaliseerd aan 1 zijde
  2. Kloppende/bonzende pijn
  3. Matig tot ernstige intensiteit van pijn
  4. Neemt toe bij dagelijkse fysieke activiteit
 3. Tijdens de hoofdpijn is er meestal ook sprake van misselijkheid en/of braken of last van licht en geluid

Sommige mensen ervaren ook een ‘aura’ voorafgaand aan de hoofdpijn.

Naast de klassieke episodische migraine onderscheidt men een chronische migraine, waarbij de hoofdpijn sinds minstens 3 maanden gedurende minstens 15 dagen  per maand optreedt en gedurende minstens 8 dagen migraineuze kenmerken vertoont. Deze vorm komt voor bij ongeveer 8% van de patienten met migraine. Vooral het overmatig gebruik van pijnstillers (meer dan 10 dagen per maand) is een belangrijke risicofactor.

Men onderscheidt een aanvalsbehandeling en preventieve of onderhoudsbehandeling.

In eerste instantie worden aanvallen van migraine behandeld met pijnstillers. Meestal worden NSAIDs (zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac) gebruikt. Indien dit onvoldoende helpt, kunnen triptanen worden gebruikt. Dit zijn specifieke pijnstillers voor migraine.

Indien je te frequent migraine hebt en te veel pijnstillers nodig hebt, kan beslist worden om een onderhoudsbehandeling te starten. Dit is een behandeling die dagelijks moet worden ingenomen met als doel het aantal hoofdpijndagen en de ernst van de aanvallen te verminderen. Hierdoor is er minder nood aan het gebruik van pijnstillers en zien we ook terug een beter effect van de pijnstillers.

Als onderhoudsbehandeling kunnen verschillende soorten medicatie worden geprobeerd. Dit wordt besproken tijdens de consultatie. Bij chronische migraine is er naast behandeling met inname van pillen ook de mogelijkheid tot behandeling met Botox.

Bij zeer hevige en langdurige aanvallen of een chronische migraine met overmatig gebruik van pijnstillers of triptanen is soms een opname nodig voor behandeling via een infuus om de hoofdpijn onder controle te krijgen. Ook dit wordt tijdens de consultatie uitgebreid besproken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 april 2021