Back to top

Symptomen

In de oogkas zitten het oog, de oogzenuw en de oogspieren. Tussen al die structuren is de oogkas gevuld met bindweefsel, vetweefsel, zenuwen en bloedvaten. Afhankelijk van welke structuur ontstoken is, krijgt de patiënt andere klachten. Bij een ontsteking op de oogspieren zal de patiënt dubbelzien. Is het bindweefsel ontstoken, dan wordt het oog naar voren geduwd. De spier in de oogleden, die zorgt voor het knipperen van de oogleden, kan bij ontsteking zorgen dat het ooglid korter wordt en dat het oog groter openstaat.

De ernst van de oogafwijkingen wisselt sterk per persoon. Sommige mensen met de ziekte van Graves hebben bijvoorbeeld geen oogafwijkingen. Anderen hebben last van diverse klachten zoals:

Teruggetrokken boven- en/of onderoogleden

Door ontsteking van de spieren in de oogleden komen de bovenoogleden te hoog en de onderoogleden te laag te staan. Het gevolg kan zijn dat de ogen minder goed sluiten, vooral als ze ook uitpuilen. Dit veroorzaakt irritatie van de ogen of een zandgevoel.

Uitpuilen van de ogen

Door een ontsteking kunnen het vet en de spieren in de oogkas groter worden. De oogkas is aan alle kanten afgesloten door bot, behalve aan de voorkant. Daardoor kunnen de ogen gaan uitpuilen. Ook zwellen de oogleden op. Vaak ontstaat er ook pijn bij oogbewegingen, een drukgevoel achter de ogen en een zandgevoel.

Dubbelzien en beperkte oogbewegingen

Door de ontsteking van de oogspieren kan hun beweeglijkheid verminderen. Het gevolg kan dubbelzien zijn. Soms gebeurt dat alleen bij kijken in een bepaalde richting, soms gebeurt dat bij alle richtingen. In ernstigere gevallen kan het dubbelzien alleen opgeheven worden door het hoofd in een bepaalde stand te houden. Soms kan dit alleen nog verholpen worden door een bril waarvan een kant van het glas is afgeplakt.

Vervagende kleuren

Wanneer u ziet dat kleuren vager worden, kan dit een teken zijn van oogzenuwaantasting. Vervagende kleuren zien wordt mogelijk veroorzaakt door een beknelling van de oogzenuw. Bel zo snel mogelijk de dienst Oogziekten voor een spoedoogonderzoek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017