Back to top

Onderzoeken

Bij elke klacht van verminderd of veranderd geur- en/of smaakvermogen wordt eerst een grondig onderzoek van de neus-, mond- en keelholte uitgevoerd.

Daarna wordt getracht de ernst van het geur- en/of smaakverlies in te schatten met uitgebreide geur- en smaaktesten. Een aantal recent ontwikkelde testen maken het mogelijk om geur en smaak op een objectieve manier te meten en te vergelijken met referentiewaarden in functie van de leeftijd.

Sniffin’ sticks

Voor de geurwaarneming wordt gebruikt gemaakt van geurgeïmpregneerde viltstiften, de zogenoemde Sniffin’ Sticks.

Taste strips

Bij de smaaktesten worden smaakgeïmpregneerde filterpapiertjes, de zogenoemde Taste Strips, gebruikt. Deze worden gedrenkt in verschillende concentraties van een van de vier basissmaken.

Eventueel wordt aanvullend een CT-scan of MRI-scan gepland.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13 februari 2017