Back to top

Symptomen

Er zijn geen specifieke vroege symptomen of klachten die kunnen wijzen op eierstokkanker. Klachten die voorkomen, zijn een opgezette buik, spijsverteringsklachten en vage buikklachten. Verder kan ook vochtophoping in de buik plaatsvinden. Eén van de redenen voor deze aspecifieke klachten is dat de eierstokken diep in het bekken liggen. Eierstokkanker ontstaat meestal uit de cellen die het oppervlakte (epitheel; kapsel) van de eierstokken bekleden. Ongeveer 80 procent van alle eierstokkankers zijn epitheliale ovariumtumoren.

Mogelijke oorzaak

Een van de hypothesen over het ontstaansmechanisme van eierstokkanker is dat door veelvuldige eisprongen (ovulaties) voor de menopauze, er geleidelijk aan schade komt aan de oppervlakkige cellen van de eierstokken. Hierdoor kan mogelijk genetische schade optreden. Genetische afwijkingen kunnen aanwezig zijn in kleine (inclusie)cysten in de eierstokken. Patiënten met eierstokkanker hebben meestal complexe cysten op de eierstokken.

Een kleinere groep van eierstokkanker komt voor als kiemceltumoren. Deze kankers ontstaan uit de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van eicellen. Deze groep tumoren komen meestal voor bij jonge vrouwen. Doordat er geen specifieke klachten zijn die kunnen wijzen op eierstokkanker, en door het feit dat de eierstokken diep in het bekken liggen wordt de diagnose vaak laat gesteld en bijgevolg wordt de ziekte in 65-75 procent van de gevallen in een laat stadium ontdekt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017