Back to top

Eierstokkanker en eileiderkanker

Bij eierstokkanker hebben zich kankercellen gevormd in de eierstokken (ovaria). De eierstokken zijn verantwoordelijk voor de productie van eicellen voor de menopauze. Vanaf de postmenopauze zijn de ovaria niet meer actief. Toch komt ongeveer 80 procent van alle eierstokkankers (ovarium carcinomen) voor bij postmenopauzale vrouwen, tussen de leeftijd van 50-70 jaar. In 2000/2001 werden in Vlaanderen ongeveer 1.200 vrouwen gediagnosticeerd met eierstokkanker. Het ‘life-time’ risico op eierstokkanker bedraagt ongeveer 0,5-1 procent.

Types eierstokkanker

De meeste eierstokkankers (ongeveer 80 procent) ontstaan uit de cellen die het oppervlakte bekleden van de eierstokken (ovaria). Dit worden epitheliale ovariumcarcinomen genoemd. Een kleinere groep bestaat uit kiemceltumoren, zoals immatuur teratoom. De kankers ontstaan uit de cellen die de eicellen aanmaken en uit stromaceltumoren, zoals de granulosaceltumor of Sertoli-Leydig-celtumor. Epitheliale ovariumcarcinomen verspreiden zich voornamelijk in de buik en groeien onder andere op het buikslijmvlies (coeloomepitheel; peritoneum) en de ‘vetschort’ (omentum) die over de darmen hangt. Vaak hebben patiënten ook vrij vocht in de buik. Uitzaaiingen via de lymfebanen kunnen voorkomen, zelden worden in het begin uitzaaiingen op afstand gezien.

Eileiderkanker

Deze vorm van kanker is heel zeldzaam en doet zich meestal voor als eierstokkanker. De types van eileiderkanker zijn identiek aan deze voor eierstokkanker, net als de wijze van spreiding en behandeling. Een klacht kan onder andere waterige of bloederige vaginale afscheiding zijn.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017