Back to top

Behandelingen

Droge ogen is een chronische aandoening en niet te genezen, omdat de oorzaak van droge ogen meestal niet kan worden weggenomen.   Het doel van de behandeling is om uw klachten te verminderen. Uw arts zal met u bespreken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Houd er rekening mee dat de klachten meestal in wisselende mate aanwezig blijven. U kan perioden zonder klachten hebben en perioden waarin de klachten toenemen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een veranderende omgeving; er hoeft niet altijd een aanwijsbare reden te zijn.

Kunsttranen (oogdruppels)

Kunsttranen is traanvocht uit een flesje en vormt een aanvulling op uw eigen traanvocht. Er zijn vele soorten kunsttranen, met verschillende stoffen en van verschillende dikte, van druppels tot gel. Uw arts zal samen met u bekijken welke kunsttranen voor u het meest geschikt zijn. U moet deze kunsttranen 4 tot 6 keer per dag in uw ogen druppelen, tenzij uw arts anders voorschrijft. De kunsttranen genezen droge ogen niet, maar verzachten en verminderen de klachten. Het is belangrijk dat u de kunsttranen blijft gebruiken, ook wanneer u minder klachten heeft. Wanneer uw klachten toenemen, kan u vaker kunsttranen gebruiken om de klachten te verminderen.

Medicijnen

Als bepaalde medicijnen bij u droge ogen veroorzaken, is het soms mogelijk om met deze medicijnen te stoppen of deze om te zetten naar een ander medicijn. Doe dit altijd in overleg met uw huisarts of specialist.

Behandeling van (oog)ziekten

Wanneer uw droge ogen veroorzaakt worden door een (oog)ziekte, wordt de behandeling ook op deze ziekte gericht. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de ooglidranden (blefaritis).

Plugjes

Bij een zeer lage traanproductie kan uw arts samen met u besluiten om de traanafvoer in uw oogleden dicht te maken met behulp van een plugje. Deze behandeling vindt poliklinisch plaats. Op die manier blijft het nog aanwezige traanvocht zo lang mogelijk in uw oog.

Wat u zelf kan doen

U kan ook zelf uw klachten verminderen door:

  • Regelmatig uw kunsttranen te druppelen, ook wanneer u minder klachten heeft.
  • Bewust vaak met de ogen te knipperen wanneer u leest of naar een beeldscherm kijkt.
  • Situaties te vermijden waarin u last krijgt van droge ogen, bijvoorbeeld rokerige ruimtes, ruimtes met airconditioning (denk ook aan de auto) en/of contactlenzen dragen.
  • De luchtvochtigheid in huis te verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken.
  • Een beschermende bril te dragen wanneer u naar buiten gaat, zoals een fietsbril die aan de zijkanten is afgesloten. Zo vermindert u verdamping van traanvocht en uitdroging van de ogen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017