Back to top

Symptomen

Als u een diabetische netvliesaandoening hebt, merkt u in het begin vaak niets. De gezichtsstoornissen treden pas op als de aandoening ernstig wordt. U zult dan merken dat uw gezichtsvermogen afneemt en dat u last krijgt van een wazig zicht. Als u vlokken, spots of zwevende vlekken ziet, neem dan direct contact op met uw oogarts voor een snelle behandeling tegen grotere bloedingen. Diabetische retinopathie tast meestal beide ogen aan.

Wacht niet tot er klachten optreden! Laat een jaarlijks oogonderzoek verrichten.

De vier stadia van diabetische retinopathie

  1. Mild, niet proliferatief: er ontstaan smalle zones van bolvormige zwelling van kleine microvaatjes (micro-aneurysmata).
  2. Matig, niet proliferatief: sommige bloedvaatjes die het netvlies (retina) voeden, verstoppen plaatselijk.
  3. Ernstig, niet proliferatief: veel bloedvaatjes verstoppen en grotere gebieden van het netvlies worden daardoor slecht doorbloed. Deze gebieden zenden een signaal naar het lichaam voor de aangroei van nieuwe bloedvaatjes.
  4. Proliferatief: nieuwe (wilde) bloedvaatjes worden aangemaakt. Ze zijn fragiel, abnormaal en groeien over het netvlies en in het glasvocht (de gelstructuur die de binnenkant van het oog opvult). De wilde bloedvaatjes gaan makkelijk bloeden en zorgen voor een ernstig verlies van gezichtsvermogen, finaal ook met littekenvorming en optrekking (loslating) van het netvlies.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017