Back to top

Onderzoeken

Omdat u aan suikerziekte kan lijden zonder dat te merken, is het verstandig de ogen te laten controleren zodra suikerziekte bij u is vastgesteld. Daarnaast wordt aangeraden de ogen jaarlijks te laten nakijken, ook als u geen oogklachten hebt. Er kunnen afwijkingen bestaan in de ogen die (nog) geen klachten geven, maar wel behandeld moeten worden om verdere beschadiging te stoppen. Een tijdige behandeling kan het risico op blindheid verminderen met 95 procent.

Onderdelen oogonderzoek

  • Uw oogarts kijkt uw gezichtsscherpte na (leeskaart).
  • Met druppels worden de pupillen verwijd (dilateren) en wordt het binnenste deel van het oog (netvlies) onderzocht met een vergrotende lens.
  • Mogelijk bijkomend: fluorescentie angiogram, waarbij een speciale kleurstof (fluoresceïne) in uw arm ingespoten wordt. De stof passeert de bloedvaten in uw ogen, waarvan foto’s worden gemaakt. Eventuele lekkende bloedvaten of wildgroei van bloedvaten wordt zo opgespoord.

Na afloop kan u nog enkele uren last hebben van wazig zicht (vooral van nabij).

Altijd blijven controleren

Studies hebben aangetoond dat een nauwgezette bloedsuikercontrole het ontstaan van diabetische retinopathie in belangrijke mate vertraagt. Ook een goede controle van de bloeddruk en het cholesterolgehalte vermindert het risico op het verlies van gezichtsvermogen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017