Behandelingen
In de eerste drie stadia van diabetische retinopathie is geen behandeling nodig, tenzij er een abnormale hoeveelheid vocht in het netvlies (maculair oedeem) is geconstateerd. Een regelmatige controle van bloedsuikergehalte, bloeddruk en cholesterol is aangeraden.
Een tijdige behandeling van proliferatieve diabetische retinopathie kan het risico op het ontstaan van blindheid verminderen met 95%.
Laserbehandeling met scatter laser
In het vierde stadium (proliferatieve diabetische retinopathie) worden de ogen behandeld met lasertherapie. Een scatter laser (panretinale fotocoagulatie) zorgt ervoor dat de wilde bloedvaatjes schrompelen. Daarbij plaatst de oogarts meestal meer dan 2.000 laserpunten, verspreid over het netvlies, weg van de gele vlek. De behandeling bestaat uit 3 à 4 behandelingssessies. Nadien kan u wat verminderd zijzicht, kleurenzicht en nachtzicht opmerken, maar de behandeling redt verder het zicht. Een tijdige behandeling is belangrijk, aangezien een scatter laser beter werkt voordat de fragiele vaatjes gebloed hebben. Daarom zijn regelmatige oogonderzoeken noodzakelijk. Ook na een bloeding kan de scatter laser mogelijk nog effect hebben. Een laserbehandeling slaagt er vaak niet in om het verloren zicht terug te brengen.
Vitrectomie
Is de bloeding te uitgebreid? Dan wordt vaak een vitrectomie toegepast. Het vitreum is de gelstructuur binnen het oog. Bij deze operatie worden het bloed en de gel vanuit het centrum van het oog verwijderd. Ze worden vervangen door een zoutoplossing. De operatie vindt plaats onder algemene verdoving. U zult daarbij enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven.