Back to top

Behandelingen

Blefaritis is een chronische, hardnekkige aandoening die u moet blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling, komen de klachten vaak terug. Ook als u de behandeling afmaakt, kunnen de klachten terugkeren. U kan ook perioden zonder of met weinig klachten doormaken. Het is daarom belangrijk de oogleden dagelijks te reinigen, eventueel met warme kompressen, ook wanneer de klachten verdwenen zijn. Gebruik geen oogmake-up wanneer de ooglidranden ontstoken zijn.

Ooglidhygiëne

Twee keer per dag de ooglidranden reinigen is de voornaamste maatregel om ontstoken oogleden te verhelpen. Dat doet u bij voorkeur na het wakker worden en vlak voor het slapengaan. U verwijdert daarmee de talg en de korstjes, waardoor de klachten zullen verminderen.

U kan dit doen met speciale middelen uit de apotheek, maar u kan ook zelf een oplossing met verdunde babyshampoo maken. Doe hiervoor 2 à 3 druppels babyshampoo in een glas warm water.

Drenk een wattenstokje of een gaasdoekje in de oplossing en reinig, met een masserende beweging, de ooglidrand bij de inplant van de wimperhaartjes. Reinig tot de huidschilfers en het vet van de ooglidranden zijn verdwenen en let erop dat u uw oog niet beschadigt. Vindt u het lastig om zelf uw oogleden te reinigen, dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

Warme oogkompressen

Warme oogkompressen zorgen ervoor dat de talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter worden en makkelijker te verwijderen zijn. Hoe lang u de warme kompressen oplegt is erg belangrijk, omdat het 10 minuten duurt voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt.

Verwarm een washandje of zakdoek met een strijkijzer (dus bij voorkeur droge warmte). Test eerst op de rug van uw hand of de stof niet te warm is. Leg de warme doek over de gesloten oogleden. Het is belangrijk dat de doek voldoende warm blijft, dus moet u deze regelmatig opnieuw opwarmen worden. U kan hiervoor ook een kersenpitkussentje gebruiken dat u even in de microgolfoven opwarmt. Gebruik de warme oogkompressen tweemaal per dag, voor het reinigen van de ooglidranden.

Oogzalf

Als de blefaritis hardnekkig is, kan uw oogarts een oogzalf voorschrijven met antibiotica of met antibiotica en corticosteroïden. Deze zalf moet u tweemaal per dag aanbrengen op de ooglidranden, na het reinigen. Deze zalf wordt voorgeschreven voor een periode van minstens een week, na de voorgeschreven periode moet u weer stoppen met de zalf. Overleg met uw oogarts of de behandeling met oogzalf herhaald moet worden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017