Back to top

Behandelingen

Altijd urgent

Een hevige allergische reactie op een bijen-, hommel- of wespensteek is altijd urgent!

  • Probeer eerst het insect te identificeren: bent u gestoken door een bij, hommel of wesp?
  • Verwijder de angel indien mogelijk.
  • Ontstaan reacties op andere plekken op het lichaam? Bel 112 of ga naar de spoedopname.

Antiallergische medicatie

Wanneer uit onderzoek blijkt dat u een allergie voor bijen-, hommel- of wespensteken heeft, krijgt u antiallergische medicatie en/of een auto-injector met adrenaline voor noodsituaties voorgeschreven. Wordt u gestoken?

  • Slik onmiddellijk antiallergische medicatie. Bijvoorbeeld 2 tabletten Zyrtec en cortisone (Medrol 32 mg).
  • Reageert uw lichaam ook op andere plekken op de steek? Gebruik uw auto-injector met adrenaline: de kant-en-klare spuit met 0,3 mg adrenaline voor volwassenen en 0,15 mg voor kinderen. Volg de instructies en injecteer de adrenaline in een spier.
  • Bel 112 of ga naar de spoedopname.

Een bijen-, hommel- of wespensteek voorkomen

Bijen, hommels en wespen reageren sterk op geur en beweging. Vermijd daarom het gebruik van parfums, aftershaves en geparfumeerde zonnecrèmes. Wees voorzichtig in de natuur en in de tuin; draag bij voorkeur een lange broek en een hemd met lange mouwen. Maak ook geen abrupte bewegingen; dat kan een agressieve reactie uitlokken.

Verder:

  • Bijen: vermijd alle aromatische en bloeiende bloemen en planten. Loop niet blootvoets door gras; hommels hebben vaak holletjes in de bodem.
  • Wespen: vermijd composthopen, fruitgaarden, barbecues, picknicks, vuilbakken en struikpartijen. Let op in bakkerijen en gebruik vliegengaas in de eigen woning (of laat de ramen dicht). Zwarte en felgekleurde kleding trekt wespen aan, evenals zweetgeuren.

Immunotherapie (allergische desensibilisatie)

Bij deze behandeling, ook wel allergische desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd, probeert een neus-, keel- en oorarts allergische klachten te laten verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Het lichaam wordt gedurende een lange periode regelmatig blootgesteld aan geleidelijk stijgende dosissen van het allergeen. Dat gebeurt bij een bijen-, hommel- of wespenallergie via subcutane toediening – onderhuids in de bovenarm. Zo wordt langzaam een tolerantie opgebouwd tegen de lichaamsvreemde stoffen van bijen, hommels of wespen.

De behandeling duurt minimaal 3 jaar. Vaak kan immunotherapie veel langer in beslag nemen, soms zelfs levenslang.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14 februari 2017