Back to top

Symptomen

De symptomen van een herseninfarct of -bloeding zijn zeer uiteenlopend. Wel beginnen ze bijna altijd zeer plots. Vaak (niet altijd) treedt een verlamming of zwakte van één zijde van het lichaam (mond, arm en/of been) op. Iemand krijgt plots spraakmoeilijkheden. Bij afasie kan iemand zijn woorden niet goed vinden en heeft hij soms problemen iets te begrijpen, alsof hij ineens de taal niet meer begrijpt of spreekt. Bij dysartrie is ook de uitspraak van de woorden moeilijk.

Andere symptomen zijn gevoelsstoornissen, dubbelzicht, verminderd zicht op een of beide ogen. Ook duizeligheid of evenwichtsstoornissen kunnen wijzen op een beroerte. Een op de drie beroertepatiënten heeft hoofdpijn tijdens een beroerte.

Een beroerte herkennen kan met de afkorting FAST. Dit staat voor Face (Gezicht), Arm, Spraak en Tijd. Dit laatste wijst erop dat u snel moet handelen en direct 112 bellen.
Met het ezelsbruggetje FAST herkent u snel een beroerte. Dit staat voor Face (gezicht waarvan een mondhoek afhangt), Arm (die zwakte vertoont), Spraakproblemen en Tijd (van essentieel belang).

Ezelsbruggetje beroerte

Voor de symptomen van dit type van beroerte bestaat er een Engels ezelsbruggetje dat ook waarschuwt snel te handelen: FAST.

  • F voor Face of Gezicht: een mondhoek hangt af
  • A voor Arm: zwakte in een arm
  • S voor Spraak: spraakproblemen, woorden niet vinden of een onduidelijke uitspraak
  • T voor Tijd: hoe sneller de patiënt met deze symptomen in het ziekenhuis is, hoe beter

Zeldzamere beroertes

De zeldzamere vormen van een beroerte, hersenvliesbloeding en cerebrale veneuze sinustrombose uiten zich vaak door hevige hoofdpijnklachten. Soms kan een epileptische aanval ook het eerste teken zijn.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28 februari 2017