Baarmoederkanker
Bij baarmoederkanker hebben zich kankercellen gevormd in het baarmoederlichaam. Dat is een peervormig orgaan boven de baarmoederhals in het bekken. In 2000/2001 werden in Vlaanderen ongeveer 1.500 vrouwen gediagnosticeerd met baarmoederkanker. Baarmoederkanker heeft betrekking op het baarmoederslijmvlies (endometrium) en op de baarmoederwand (myometrium). Het komt in 80 procent van de gevallen voor bij het baarmoederslijmvlies.
Baarmoederslijmvlies
Als de kanker afkomstig is van het baarmoederslijmvlies (endometrium), dan spreekt men van een adenocarcinoom. Onder de microscoop vindt men meestal een endometrioïde adenocarcinoom. Minder vaak komen andere types voor, zoals sereus papillair adenocarcinoom en clear cell carcinoom.
Kanker in het baarmoederslijmvlies verspreidt zich voornamelijk door lokale groei in de baarmoeder. Mogelijk is er ook een doorgroei in de baarmoederwand en verspreiding naar andere organen in het bekken. Door uitzaaiingen in de lymfebanen kunnen kankercellen zich ook verspreiden naar lokale klieren.
Baarmoederwand
Kankers die afkomstig zijn van de baarmoederwand, zoals van de spiercellen van het myometrium, worden sarcomen genoemd. Een voorbeeld daarvan is het leiomyosarcoom. Sarcomen zijn vaak agressiever en verspreiden zich makkelijker via de bloedbaan naar andere organen. De combinatie van adenocarcinoom en een sarcoom, een ‘carcinosarcoom’, wordt in zeldzame gevallen gevonden.