Back to top

Behandelingen

Baarmoederhalskanker behandelen gebeurt doorgaans aan de hand van een operatie en/of bestraling:

Operatie

Als het gezwel zich alleen op de baarmoederhals bevindt, er geen uitbreiding is in omgevende weefsels en geen lymfeklieruitzaaiingen, dan gaat de voorkeur uit naar een operatie.

  • Wertheim-Meigs-operatie (radicale abdominale hysterectomie met pelviene lymfeklierdissectie): een radicale verwijdering van de baarmoeder, samen met het omliggende steunweefsel, de klieren in het bekken en 2-3 cm vagina (de vaginatop). Meestal worden ook organen die bij de baarmoeder horen (adnexen), zoals de eierstokken, verwijderd.
  • Bij kleinere gezwellen volgt een radicale vaginale hysterectomie en laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie: hierbij wordt de baarmoeder radicaal verwijderd langs de vaginale weg. De klieren in het bekken worden verwijderd met een kijkoperatie.
  • Wanneer vrouwen hun vruchtbaarheid (fertiliteit) willen behouden, kan een radicale vaginale trachelectomie en laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie worden overwogen: een radicale verwijdering van de baarmoederhals, met behoud van het baarmoederlichaam. Langs de vaginale weg worden kleine gezwellen verwijderd. De klieren worden verwijderd met een kijkoperatie.
  • Laparoscopische stagering: de verwijdering van vergrote klieren, zichtbaar gemaakt door beeldvormingsonderzoek.
  • Exenteratie (anterieur en posterieur) van een terugkerende tumor (recidiverend carcinoom): hierbij worden centrale recidieven zonder tekenen van uitzaaiing radicaal verwijderd. Soms worden de blaas en een stuk darm mee verwijderd.

Bestraling

Na een operatie kan uit microscopisch onderzoek blijken dat er toch nog kankercellen aanwezig kunnen zijn in de omgevende weefsels of klieren. In dat geval krijgt de patiënt een aanvullende behandeling met chemoradiotherapie. Dit wordt ook bestraling genoemd. Gezwellen die zich uitbreiden in omgevende weefsels of uitzaaiingen vertonen in klieren, worden behandeld met primaire chemoradiotherapie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22 februari 2017