Baarmoederhalskanker
Bij baarmoederhalskanker hebben zich kankercellen gevormd bij het onderste gedeelte van de baarmoeder, dat uitmondt in de vagina. In 2000/2001 werden in Vlaanderen ongeveer 800 vrouwen gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker. Deze kanker is de meest voorkomende vorm van kanker aan de geslachtsorganen bij vrouwen tussen de 35-55 jaar. Baarmoederhalskanker kan zich uitbreiden op twee manieren: door lokale groei met ingroei van omgevende weefsels en door spreiding via de lymfebanen naar lokale lymfeklieren.
Verschillende types
Bijna alle baarmoederhalskankers worden veroorzaakt door het virus humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan initieel afwijkende cellen (en potentieel een voorstadium van kanker) veroorzaken bij de baarmoederhals, al gebeurt dit slechts bij een klein percentage vrouwen die geïnfecteerd zijn met HPV. Het immuunsysteem kan bij de grote meerderheid van vrouwen deze HPV-infectie neutraliseren.
Er zijn meer dan 100 HPV-subtypes, waarvan enkele (high risk types) de voornaamste oorzaak zijn van baarmoederhalskanker. Het gaat hierbij vooral om HPV 16 en HPV 18. De aanwezige afwijkende cellen kunnen zich ontwikkelen tot kanker. Dit proces duurt meerdere jaren. Ter preventie van baarmoederhalskanker zijn er momenteel in België twee HPV-vaccins (Gardasil en Cervarix) op de markt gebracht, die veelbelovende resultaten tonen op basis van klinische studies.