Back to top

Soorten allergieën

Allergie voor huisdieren

Een allergie voor huisdieren is een reactie op de huidschilfers van dieren of de veren van vogels. Men kan ook allergisch reageren op het speeksel en de urine van de dieren. Een allergie voor katten en honden komt het meest voor, maar ook een allergie voor cavia's, konijnen, paarden … is mogelijk. De klachten kunnen variëren van oog- en neusklachten, luchtwegklachten, eczeem en netelroos, tot hoofdpijn, vermoeidheid, een droge keel of nog andere.

Allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijt is een spinachtig organisme dat zich voedt met huidschilfers van mens en dier. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die een allergische reactie uitlokken. De huisstofmijt is aanwezig in beddengoed en matrassen, meubilair, tapijten en gordijnen. De mijt is ook in de lucht aanwezig van vervuilde of weinig geventileerde ruimten of ruimten waar veel mensen en/of dieren aanwezig zijn.

Een allergie voor huisstofmijt uit zich op verschillende manieren, waaronder oog- en neusklachten, luchtwegklachten, eczeem, hoofdpijn, vermoeidheid, een droge keel of nog andere.

Allergie voor insectengif 

Een wespen-, hommel- of bijensteek kan aanleiding geven tot een ernstige, zelfs levensbedreigende allergische reactie. Zo’n levensbedreigende reactie noemen we een anafylaxie. Allergie voor insectengif kunnen we diagnosticeren aan de hand van huidtesten en bloedtesten. Een specifieke behandeling is noodzakelijk om nieuwe reacties in de toekomst te vermijden: immunotherapie.

Contactallergie

Contacteczeem ontstaat doordat iemand een vertraagde overgevoeligheidsreactie ontwikkelt op een specifieke stof die met de huid in contact komt.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen ter hoogte van de ogen en de neus. De belangrijkste pollen die hooikoortsklachten uitlokken zijn graspollen, zomerkruiden en boompollen, bijvoorbeeld van een berk, hazelaar of eik. Typische hooikoortsklachten zijn jeukende, tranende ogen, een lopende neus, neusverstopping en niezen. Hooikoortsklachten zijn seizoensgebonden en komen vooral voor tussen februari en september: 

 • Boompollen zijn aanwezig van februari tot mei, met een piekconcentratie in maart, april en mei. 
 • Graspollen zijn aanwezig van mei tot september, met een piekconcentratie in juni en juli.
 • Zomerkruiden bloeien van maart tot september.

Geneesmiddelenallergie 

Een verkeerde reactie op een geneesmiddel kan allergisch van aard zijn. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens verder onderzoek dergelijke reacties op te wekken. Zo kunnen we in de toekomst een goed advies geven voor geneesmiddelengebruik.

Latexallergie 

Latexallergie is een specifieke allergische reactie op materialen uit natuurrubber: latex.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie is een allergie voor bepaalde eiwitten uit de voeding. De meeste voorkomende vorm van voedingsallergie is de koemelkeiwitallergie bij de zuigeling. De belangrijkste voedingsallergenen zijn:

 • Koemelk
 • Ei
 • Soja
 • Pindanoten
 • Boomnoten
 • Vis en schaaldieren
 • Tarwe
 • Fruit en groeten
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21 maart 2017