Back to top

Solidariteit

Project Unichir

Unichir streeft ernaar een medische en chirurgische eenheid op het hoogste niveau uit te bouwen en een opleidingscentrum voor lokale jonge chirurgen in opleiding op te starten in Beni (Congo). Trainingen worden gegeven in samenwerking met kwaliteitsvolle universiteiten uit de omringende landen. Het project is geïnitieerd door Dr. Réginald Moreels, een humanitair chirurg en voormalig Belgisch minister. De organisatie is geregistreerd in DR Congo en wordt voorgezeten door Dr. Michel Kalongo. Unichir is de uitvoerende organisatie van het project.

Op dit ogenblik werden 10 missies voltooid in de 5 medische gebieden van Beni, waarbij we 1,5 miljoen mensen bereikten zonder toegang tot betrouwbaar medisch advies of erkende specialisten.

In februari 2021 steunde ons ziekenhuis een eerste chirurgische missie naar Beni onder leiding van dr. Réginald Moreels.

De relatie met de Congolese collega's en medewerkers verliep vlot en hartelijk. Naast het uitvoeren van complexe curatieve chirurgie en het introduceren van nieuwe operatietechnieken werd ook veel aandacht besteed aan vorming.

Dagelijks werd opleiding anesthesie voorzien met gebruik van de combinatie van intraveneuze en gasanesthesie. Daarnaast werd een opleiding 'gebruik anesthesietoestel' gegeven. Naar het einde van de missie werd de ingebruikname van een nieuw beademingstoestel geïntroduceerd met bijpassende opleiding.

CORONA-gewijs leek COVID-19 weinig aanwezig, geen opnames, geen geregistreerde gevallen...

EBOLA-gewijs kregen ze in Oost-Congo de 2 jarige pandemie onder controle in april 2020. Helaas werden drie nieuwe gevallen in de regio geregistreerd tijdens ons verblijf. 

Het was voor het team een unieke en verrijkende ervaring om daar te mogen werken en de lokale bevolking gespecialiseerde medische ondersteuning te kunnen aanbieden. De levenslust en het basisgeluk die de Congolezen uitstralen, werkt zeer aanstekelijk. Onze artsen en verpleegkundige zijn dan ook met veel voldoening terug gekeerd en kijken uit naar een verdere duurzame samenwerking.