Back to top

Partnerziekenhuis

Sinds januari 2022 is er een parterovereenkomst gesloten tussen ons ziekenhuis en de vzw UNICHIR. Unichir staat voor "Unité chirurgicale" en gaat concreet over de bouw en de uitbouw van een gespecialiseerd chirurgisch en verloskundig centrum in de regio Noord-Kivu in Oost-Congo. De bouw van dit centrum heeft als doel de gezondheidszone van BENI (die zo een anderhalf miljoen mensen bereikt) te ondersteunen. De bezieler en oprichter van het project is dokter en voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking Réginald Moreels. 

Wat deden we tot nu toe? 

In afwachtig van de finalisatie van de bouw van het centrum (de eerste steen werd gelegd in januari 2020 en de laatste steen wordt verwacht in mei 2022), vertrekken teams van ons ziekenhuis op regelmatige basis richting Oost-Congo. De teams zijn samengesteld uit één of meerdere chirurgen, een anesthesist en operatieverpleegkundigen. Zo gingen dr. Paul Verelst, dr. Birgit Loveniers, dhr. Bart Debeir (materiaalverantwoordelijke OK) en mevr. Nina Cuelenaere (adjunct-hoofdverpleegkundige OK) reeds mee op chirurgische missie, dit steeds vergezeld van collega en pionier dr. Réginald Moreels. 

Wat doen we nog meer?

Ons ziekenhuis ondersteunt de lokale gezondheidscentra door gespecialiseerd chirurgisch materiaal en medicatie ter beschikking te stellen. Er vertrekken ook geregeld containers geladen met oude maar waardevolle bouwmaterialen -die nog steeds voldoen aan de nodige kwaliteitseisen- richting Oost-Congo. Dit materiaal werd verzameld bij diensten in ons ziekenhuis die aan renovatie toe waren. 

In de toekomst wil het ziekenhuis ook opleidingen organiseren voor het lokale medische en paramedische personeel, zowel ter plaatse als via live streaming.

Doel van de samenwerking

Het partnerschap betekent zeer veel voor de lokale Congolese bevolking in Oost-Congo. De regio is verlaten door de grootmachten en het recht op basisgezondheidszorg dreigt er verloren te gaan. Het is voor hen een teken van hoop en vooruitgang ondanks de moeilijke leefomstandigheden. UNICHIR heeft twee duidelijke objectieven: het verlenen van chirurgische en verloskundige kwaliteitszorg en opleiding. We bouwen een "center of excellence" in de regio waar niemand meer komt of durft te komen.

Contactgegevens: 
e: unichir@azsintjan.be

Alle informatie over het project UNICHIR vind je ook op de website: www.unichir.africa