Back to top

Zalig slapen, doe je mee? Met een vast slaapritme geniet je meer van het leven.

15 maart 2018

Natuurlijke ritmes
Circadiane ritmes zijn de natuurlijke ritmes in ons lichaam die belangrijke processen afstemmen op de afwisseling tussen dag en nacht. Deze ritmes worden van nature beïnvloed door externe factoren, zoals licht, beweging en ons voedingspatroon. Het zonlicht speelt daarbij de  belangrijkste rol.

Ze verdienen respect
Respect voor onze circadiane ritmes blijkt belangrijk voor onze gezondheid. Slaan we er geen acht op, dan ontstaan slaapstoornissen en problemen met onze mentale gezondheid. Het risico op aandoeningen zoals obesitas en diabetes verhoogt ook. Een goede slaap is een van de drie pijlers van een gezonde levensstijl, samen met een evenwichtig dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Ga de uitdaging aan!
Onze natuurlijke ritmes volgen, vormt voor ons allemaal een uitdaging. Voor tieners geldt dat in het bijzonder: de ontwikkeling van hun brein zorgt namelijk voor een verschuiving in hun circadiane ritme. Om hen hiervan bewust te maken, brengen de experts van de Slaaplabo op campus Sint-Jan op 16 maart, op de ‘Dag van de Slaap’ zelf dus, een aantal scholen in de Brugse regio een bezoekje.