Ons ziekenhuis heeft de eerste patiënten wereldwijd behandeld met de OMNYPULSE™ katheter in het kader van een klinische studie die momenteel loopt in Europa en Canada. De behandeling helpt patiënten van wie de hartritmestoornis niet opgelost kan worden met standaardmedicatie.
Voorkamerfibrillatie is een veelvoorkomende hartritmestoornis, die wereldwijd bijna 40 miljoen mensen treft, waarvan 11 miljoen in Europa. Circa een op de vier volwassenen ouder dan 40 jaar loopt risico op het ontwikkelen van deze hartritmestoornis.
Studie
De OMNY-IRE is een vooruitstrevende, klinische studie die ongeveer 135 patiënten in Europa en Canada zal inschrijven. Deze studie evalueert de behandeling van patiënten met medicijnresistente voorkamerfibrillatie. Bij deze groep patiënten zijn er symptomen van plotse onregelmatige hartslag maar reageert het hart niet op standaardmedicatie. Hierbij wordt ook gekeken naar het aantal bijwerkingen binnen zeven dagen na de procedure.
Efficiënter en veiliger
Cardiologen Mattias Duytschaever en Sébastien Knecht van onze dienst Cardiologie voerden deze nieuwe kathetertechniek voor het eerst uit.
"De techniek die we toepassen bij hartritmestoornissen heet ablatie. Hiermee blokkeren we de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Om dit te kunnen doen, hebben we een 3D-reconstructie van het hart (mapping) nodig en een bestuurbare katheter (buisje) waarmee we de energie op de juiste plek kunnen afgeven. Dit gebeurt op basis van de bepaling van de juiste druk en plaatsing op het hartweefsel (contact sensing) en de voorspelling van het effect van de behandeling (laesie-predictie). De nieuwe kathetertechniek combineert voor het eerst deze mapping, contact sensing en laesie-predictie met Pulsed Field Ablatie (PFA). Dit is een nieuwe, veilige energiebron die specifiek gericht is op het hart.”
De verwachting is dat deze nieuwe kathetertechniek de behandeling van voorkamerfibrillatie en andere ritmestoornissen verder zal vereenvoudigen en nog veiliger zal maken.