Back to top

Weet jij hoe je een beroerte herkent en wat je dan moet doen?

29 oktober 2021

Vandaag, op Wereld Beroertedag, zal onze oproep tot snelle herkenning van en reactie bij de eerste tekenen van beroerte niet onopgemerkt voorbijgaan. Op onze campus Sint-Jan gaat een fototentoonstelling van start die de symptomen en behandeling van beroerte toont. Online lanceren we twee videogetuigenissen van beroertepatiënten.

Bij beroerte zijn snelle herkenning en reactie van levensbelang!

Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), 1 op de 4 mensen mag zich hier vroeg of laat aan verwachten. In ons land vormt dit de tweede belangrijkste doodsoorzaak en de voornaamste oorzaak van een niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen. De laatste jaren is er heel wat vooruitgang geboekt in de behandelingsmogelijkheden van beroerte, maar het succes ervan is sterk tijdsgebonden. Met andere woorden: hoe sneller jijzelf of de mensen in je omgeving de eerste tekenen van een beroerte herkennen en hoe sneller je de hulpdiensten verwittigt, hoe hoger je kansen zijn dat een beroerte geen al te ernstige gevolgen heeft.

Fototentoonstelling

Om deze boodschap in de verf te zetten, stellen we een fotoreeks van de Brugse fotograaf-journaliste Ann-Sophie Deldycke tentoon. Naast de alarmsymptomen bij beroerte illustreren de beelden ook de behandelingsmogelijkheden en het traject van een patiënt doorheen het ziekenhuis. 

De tentoonstelling gaat van start op 29 oktober, de dag die in 2006 door de World Stroke Organization is uitgeroepen tot ‘Wereld Beroertedag’. De foto’s zullen vier weken lang (tot 26 november) te bezichtigen zijn in de inkomhal van onze campus Sint-Jan, meteen ook het centrale beroertezorgcentrum van het regionale beroertezorgnetwerk.

Videogetuigenissen

Online lanceren we ook twee videogetuigenissen. Twee van onze patiënten Frans en Stan schetsen de omstandigheden waarin zij door een beroerte getroffen werden. Ze vertellen waaraan ze het te danken hebben dat ze er goed vanaf kwamen en geven mee wat volgens hen het verschil kan maken als je een beroerte krijgt.

Getuigenis van Frans
Getuigenis van Stan

Beroerte herkennen dankzij FAST

Hoe je een beroerte herkent? De FAST-test kan helpen! Dit Engelse woord benadrukt het belang van snelheid, maar daarnaast staat elke letter voor een ander symptoom of aandachtspunt:

F = Face (Gezicht, dus): een afhangende mondhoek.
A = Arm: een arm of been hangt slap of is verzwakt.
S = Spraak: spraakproblemen, woorden niet vinden of een onduidelijke uitspraak.
T = Tijd: geen tijd verliezen, bel onmiddellijk 112! Hoe sneller je in het ziekenhuis raakt, hoe beter.