Back to top

Weet jij hoe je een beroerte herkent en wat je dan moet doen?

27 oktober 2023

Dit jaar zal Wereld Beroertedag, onze oproep tot snelle herkenning van en reactie bij de eerste tekenen van beroerte, niet onopgemerkt voorbijgaan. Op onze campus Sint-Jan kun je deelnemen aan de interactieve wandeling "FAST 4-ward". 

Bij beroerte zijn snelle herkenning en reactie van levensbelang!

Jaarlijks krijgen 25.000 Belgen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), 1 op de 4 mensen mag zich hier vroeg of laat aan verwachten. In ons land vormt dit de tweede belangrijkste doodsoorzaak en de voornaamste oorzaak van een niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen. De laatste jaren is er heel wat vooruitgang geboekt in de behandelingsmogelijkheden van beroerte, maar het succes ervan is sterk tijdsgebonden. Met andere woorden: hoe sneller jijzelf of de mensen in je omgeving de eerste tekenen van een beroerte herkennen en hoe sneller je de hulpdiensten verwittigt, hoe hoger je kansen zijn dat een beroerte geen al te ernstige gevolgen heeft.

FAST 4-ward wandeling

Omdat beweging een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte, hebben we met een aantal Belgische ziekenhuizen samen de "FAST 4-ward" ontwikkeld. We stimuleren daarmee een actieve levensstijl, welke een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte.

Je kan kiezen tussen twee wandelingen nabij onze campus Sint-Jan.

  1. Een kortere rolstoeltoegankelijke wandelroute van 5km (download hier de route & bijhorende quiz)
  2. Een langere wandelroute van 8,3km  (download hier de route & bijhorende quiz)

De wandeling met bijhorende quiz kun je ook interactief volgen dankzij de izi.TRAVEL-app. Doorheen de wandeling krijg je dan op bepaalde punten een melding om een vraag te beantwoorden. 

Beroerte herkennen dankzij FAST

Hoe je een beroerte herkent? De FAST-test kan helpen! Dit Engelse woord benadrukt het belang van snelheid, maar daarnaast staat elke letter voor een ander symptoom of aandachtspunt:

F = Face (Gezicht, dus): een afhangende mondhoek.
A = Arm: een arm of been hangt slap of is verzwakt.
S = Spraak: spraakproblemen, woorden niet vinden of een onduidelijke uitspraak.
T = Tijd: geen tijd verliezen, bel onmiddellijk 112! Hoe sneller je in het ziekenhuis raakt, hoe beter.
 

Videogetuigenissen

Twee van onze patiënten Frans en Stan schetsen de omstandigheden waarin zij door een beroerte getroffen werden. Ze vertellen waaraan ze het te danken hebben dat ze er goed vanaf kwamen en geven mee wat volgens hen het verschil kan maken als je een beroerte krijgt.

Getuigenis van Frans
Getuigenis van Stan