Een oesofago-gastro-duodenoscopie? Da’s een hele mondvol! Het gaat eigenlijk om een kijkonderzoek, waarbij de arts via de mond een dunne, buigzame slang inbrengt. De slang bevat een kleine camera, waarmee deze het slijmvlies van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm kan bekijken en eventueel stukjes weefsel wegnemen voor verder onderzoek. In bepaalde gevallen is zo’n onderzoek ook bij kinderen nodig om tot de juiste diagnose te komen.
Gespecialiseerde kinderarts
Is zo'n onderzoek nodig? Dat bepaalt onze kinderarts die gespecialiseerd is in maag- en darmziekten en voedingsproblemen. Deze specialist staat binnen onze dienst Kinderziekten in voor de dienst 'kindergastro-enterologie'. Naast een goede diagnose, correcte uitvoering en nauwkeurige opvolging, zorgt deze specialist voor een aangepaste uitleg op kindermaat. Bij de dienst horen ook aangepaste wachtruimten en kinderverpleegkundigen. Allemaal best belangrijk als je kind zo'n oesofago-gastro-duodenoscopie moet ondergaan.
Eerst op gesprek
Omdat dit niet het meest eenvoudige onderzoek is, gaan ouders en kind altijd eerst op consultatie bij de kindergastro-entoroloog. Die gaat na of zo'n onderzoek echt nodig is en legt aan de ouders en/of het kind uit wat het onderzoek inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Ook nadien willen we zowel de ouders en het kind als de huisarts zo snel mogelijk volledig en correct informeren.
Goede voorbereiding
Na de raadpleging krijgen het patiëntje en zijn ouders een informatiefiche mee die uitleg geeft over de procedure. Bij kinderen gebeuren de meeste gastroscopieën nu nog onder lichte verdoving. Is dat het geval? Dan krijgen ze ook bijkomende informatie over deze 'sedatie' en over het aanbrengen van Emla (een verdovende zalf). In de loop van 2018 zal het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zijn kijkonderzoek(endoscopie-)activiteiten centraliseren binnen het ziekenhuis. Er zal ook een aangepaste wachtruimte en scopieruimte voor kinderen voorzien zijn. Vanaf dat moment zullen zo goed als alle kijkonderzoeken bij kinderen onder een korte algemene anesthesie plaatsvinden.
Aangepaste instrumenten
Het onderzoek gebeurt steeds via dagopname en de kinderen komen nuchter binnen. Anti-epileptica of andere noodzakelijke medicatie mogen ze wel innemen. Een bijkomend voordeel van het sedatiemiddel dat we gebruiken, is dat de kinderen zich niets van de procedure herinneren. Oudere kinderen krijgen ook lokale keelverdoving. Bij jonge kinderen doen we dit niet omdat die soms bang worden door zo'n verdoofd gevoel in de keel. De ouders blijven bij hun kind tot het effect van de verdoving zichtbaar is. Het onderzoek duurt een vijf- a tiental minuten en gebeurt met instrumenten die aangepast zijn voor kinderen.
Snelle informatie
We brengen de ouders na het onderzoek onmiddellijk bij hun kind en geven meteen alle informatie over de eerste vaststellingen. Bespreking van de resultaten van de stukjes weefsel die de arts voor onderzoek weggenomen heeft, gebeurt meestal telefonisch na vier à vijf werkdagen. Leidt het onderzoek tot een belangrijke diagnose? Dan maakt de kindergastro-entroloog ook een verslag op om de huisarts of eventuele andere betrokken artsen snel op de hoogte te stellen. We doen er dus alles aan om niet alleen het onderzoek zelf zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar ook snel de juiste stappen te ondernemen waar de resultaten van het onderzoek om vragen.