Back to top

Wandelen in Brugge op Wereld Diabetes Dag

12 november 2021

Op 14 november zijn we aan de 31ste editie van de Wereld Diabetes Dag toe. De Diabetes Liga roept op om die dag in het teken van diabetes te zetten en organiseert heel wat activiteiten om diabetes onder de aandacht te brengen, zoals wandelingen langs de Brugse vesten.

Sterke toename van diabetes

In 1991 introduceerden de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie de Wereld Diabetes Dag als reactie op het feit dat diabetes wereldwijd in alarmerende mate toename. Sinds 2007 is hij officieel erkend door de Verenigde Naties. De datum waarop deze werelddag valt, 14 november, was de verjaardag van Frederick Banting. Bijna 100 jaar geleden stond hij samen met Charles Best aan de wieg van de insulinebehandeling. We hebben het dus aan hen te danken dat diabetes geen dodelijke ziekte meer is.

Het belang van Wereld Diabetes Dag

De bedoeling van Wereld Diabetes Dag is zoveel mogelijk mensen bewustmaken van de risico’s en hen correct te informeren over diabetes. Belangrijk, als je weet dat:

  • 1 op de 10 volwassen Vlamingen diabetes heeft, maar 1 op de 3 van hen (nog) geen diagnose kreeg.
  • Op dit ogenblik alleen al in Vlaanderen ongeveer om de 17 minuten iemand die diagnose krijgt.
  • Het aantal diagnoses blijft stijgen.

Twee types diabetes

Er zijn twee types diabetes. Type 1 komt minder vaak voor en is een auto-immuunaandoening. Ze treft patiënten meestal nog voor ze 40 jaar oud zijn. In de meeste gevallen, zo’n 95% zelfs, gaat het om type 2, wat vroeger ook wel als ‘ouderdomsdiatebes’ gekend stond. Dat is een sluimerende ziekte, die jarenlang onopgemerkt kan blijven.

Loop je verhoogd risico?

De risicofactoren om diabetes type 2 te ontwikkelen:

  • Overgewicht
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Je leeftijd
  • Diabetes komt in jouw familie wel vaker voor
  • Je had in het verleden soms al last van hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes)

Jij loopt een verhoogd risico op diabetes type 2 en wil er graag alles aan doen om te vermijden dat je diabetes krijgt? Door gezond te leven kan je dat risico al met meer dan de helft verminderen.

Meer weten over diabetes en ‘Wereld Diabetes Dag’-activiteiten

Een van de tips om gezond te leven: genoeg bewegen! Neem bijvoorbeeld deel aan een van de wandelingen die de Diabetes Liga hier in Brugge organiseert op Wereld Diabetes Dag: www.diabetes.be/nl/activiteiten/wereld-diabetes-dag-wandeling-brugge

Op www.diabetes.be vind je meer informatie over andere acties en activiteiten die de Diabetes Liga ter gelegenheid van Wereld Diabetes Dag opzet, maar ook over diabetes in het algemeen.

Als je ouder bent dan 45 kan je op www.gezondheidskompas.be aan de hand van een vragenlijst nagaan of je een verhoogd risico loopt op diabetes type 2.