Back to top

Vernieuwende techniek voor behandeling goedaardige prostaatvergroting.

9 december 2019
HoLEP
HoLEP

Plasklachten door goedaardige prostaatvergroting: het treft een op de twee mannen ouder dan vijftig. Hoewel behandeling met geneesmiddelen kan, is na verloop van tijd vaak toch een heelkundige oplossing nodig. Sinds juni 2019 kunnen we hiervoor een vernieuwende techniek aanbieden: HoLEP.

Plasklachten

Eén op de twee mannen boven de vijftig krijgt te maken met plasklachten door goedaardige prostaatvergroting, zoals een verminderde urinestraal, niet meer onafgebroken plassen en veelvuldig plassen van kleine hoeveelheden. Bij goedaardige prostaatvergroting neemt de zone van de prostaat die zich rond de urinebuis bevindt in volume toe van 5 milliliter tot zelfs 400 milliliter. Bij de meeste mannen gaat het over een volumetoename van enkele tientallen milliliter.

Behandeling

Het is mogelijk om deze aandoening aanvankelijk met geneesmiddelen te behandelen. Uiteindelijk is vaak toch een heelkundige oplossing nodig om de klachten te verhelpen en om nadelige gevolgen te vermijden, zoals mogelijk onomkeerbare beschadiging van blaas en nieren. Er bestaan verschillende technieken om dit te doen, maar in de medische wereld gaat de voorkeur steeds sterker uit naar een techniek die met een mondvol Holmium laserenucleatie van de prostaat, kortweg HoLEP heet.

Vernieuwende techniek

Tijdens een HoLEP-procedure snijdt de chirurg de prostaatkwabben die problemen geven scherp uit met laserenergie. Daarna wordt het uitgesneden weefsel vermalen en opgezogen met een speciaal daarvoor ontwikkeld toestel. Wetenschappelijke studies tonen duidelijk aan dat HoLEP een veilige en minstens even doeltreffende techniek is als de behandelingen van goedaardige prostaatvergroting die voorheen in gebruik waren. Bovendien biedt deze techniek enkele belangrijke voordelen voor de patiënt, zoals minder bloedverlies en een kortere hospitalisatieduur.

Juiste expertise

Om de techniek te kunnen toepassen, moet je als ziekenhuis natuurlijk wel de juiste expertise in huis hebben. Dat is bij ons sinds juni 2019 het geval. Dr. Pieter Uvin (uroloog op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en het AZ Sint-Lucas Brugge sinds oktober 2018) maakte zich deze techniek eigen.