Back to top

Terugblik infomoment 'Naar een wereld zonder darmkanker'

Stop darmkankermaand Henri Serruys

Darmkanker voorkomen

De hele maand lang tref je op campus Henri Serruys affiches en flyers aan die je attent maken op de gevaren van darmkanker en wat je kan doen om dit te voorkomen. Op dinsdag 12 maart was iedereen welkom op het infomoment 'Naar een wereld zonder darmkanker'.

De strijd opnemen

Wat hield ons infomoment precies in?

  • Vanaf 10 uur stond onze digestief oncologisch verpleegkundige, mevrouw Marie-France Dehant, paraat aan de infobalie van de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten. Ze gaf er aan iedereen die dat wou meer uitleg over de stoelgangtest
  • Wie nog meer info wenste, kon in de namiddag ook volledig gratis de voordrachten van twee van onze specialisten bijwonen.
    • Een van onze Maag-, Darm- en Leverspecialisten, dr. Micheline Tresinie, heeft zich verder verdiept in de digestieve oncologie. Zij vertelde hoe je darmkanker kan voorkomen of vroegtijdig opsporen.
    • Dr. Lieven Deruyter is digestief oncologisch chirurg en hij ging dieper in op de minimaal invasieve heelkunde die wordt uitgevoerd als er toch al sprake is van darmkanker.

Het programma kon op heel wat interesse en bijval rekenen. Door het donkerblauwe lintje op te spelden toonden heel wat bezoekers, patiënten en medewerkers van campus Henri Serruys dat ze de strijd tegen darmkanker met volle overgave willen opnemen.

Vroeg genoeg opsporen

Darmkanker is nog steeds de derde meest voorkomende kanker in België. Per dag eist deze ziekte nog steeds een vijftal levens. Genezing is voor 95% van de patiënten nochtans mogelijk, tenminste als we de ziekte vroeg genoeg opsporen. Vandaar dat in 2013 het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker startte. Sinds 1 januari 2019 krijg je de uitnodiging om een stoelgangtest te laten doen al vanaf 51 jaar. Volgend jaar zal dat al vanaf 50 zijn. Meer info kan je terugvinden op: https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/