Back to top

Te vroeg geboren baby's hebben extra zorg nodig!

14 november 2019
Neonatologie
Neonatologie

Op 17 november is het Wereld Prematurendag. Prematuren hebben mogelijk meer gezondheidsproblemen en moeten vaak langer in het ziekenhuis blijven dan baby's die ‘op tijd’ zijn geboren. Op campus Sint-Jan kunnen we hen de juiste zorg toedienen.

Vroeggeboorte 

Een vroeggeboorte gebeurt per definitie voor 37 weken zwangerschap. Een baby die zo vroeg geboren is, heeft extra medische zorg en toezicht nodig. Ons ziekenhuis biedt zorg aan alle pasgeborenen en in het bijzonder kunnen alle baby’s uit onze provincie West-Vlaanderen die intensieve neonatale zorgen nodig hebben op onze campus Sint-Jan terecht. In de grafiek hieronder zie je het aantal opnames op onze afdeling Neonatale Intensieve Zorgen (Neonatal Intensive Care Unit/NICU) voor verschillende zwangerschapsleeftijden gedurende de voorbije jaren. In 2018 waren dat er 485 in totaal. Van de kindjes die op onze NICU belanden, is 60% te vroeg geboren.

Deze kinderen hebben bijzondere zorg nodig in de eerste uren, dagen en weken van hun leven. Ook in het verdere verloop van hun leven krijgen ze best wat meer medische aandacht dan andere kinderen. Sinds 2009 volgen we onze NICU-patiëntjes dan ook nauwkeurig op in hun eerste levensjaren.

Opnames Neonatologie campus Sint-Jan. PCL = postconceptuele leeftijd
Opnames Neonatologie Campus Sint-Jan. PCL = postconceptuele leeftijd

Wereld Prematurendag

Wereld Prematurendag wil het bewustzijn rond de zorg voor deze te vroeg geboren baby’s verhogen. Gedurende de hele maand november ligt de aandacht op het onderzoek, de behandeling en de ondersteuning die deze baby’s krijgen.

Vroeggeboorte wereldwijd

Om kindersterfte tegen 2030 verder te doen dalen, moeten we de aandacht vestigen op vroeggeboorte. Elk jaar worden er 15 miljoen baby's te vroeg geboren. Er zijn meer dan 1 miljoen sterfgevallen van kinderen jonger dan 5 jaar na vroeggeboorte.

Ook wij ondernemen actie om de Wereld Prematurendag in de kijker te stellen. Op 15 november organiseert onze dienst Neonatologie een informatiestand in de inkomhal van campus Sint-Jan. De hele dag lang is iedereen er welkom om meer te weten te komen over de zorg en behandeling die we aan te vroeg geboren baby’s bieden.

Dit initiatief werd opgestart in 2008. Ondertussen bundelen talloze individuen en organisaties uit meer dan 100 landen hun krachten in activiteiten en evenementen. Samen zetten ze zich in om vroegtijdige geboorte aan te pakken en de situatie van premature baby's en hun families te verbeteren.