Straling in het ziekenhuis: hoe gevaarlijk is dat?
Als patiënt in het ziekenhuis is het normaal om vragen te hebben over de behandeling die je krijgt. Eén van de dingen waar je je misschien zorgen over maakt, is het gebruik van straling. Elk ziekenhuis maakt gebruik van straling, bijvoorbeeld bij scans en kankerbehandelingen, maar hoe gevaarlijk is dat eigenlijk? Op campus Sint-Jan zijn er acht medische stralingsfysici in dienst die hier een onmisbare rol in spelen.
Radioactieve straling
Er zijn drie diensten in ons ziekenhuis die radioactieve straling gebruiken: Radiologie, Radiotherapie en Nucleaire geneeskunde. Op de dienst Radiologie hanteren we straling om scans uit te voeren die helpen om diagnoses te stellen. Bij Radiotherapie gebruiken we straling bij kankerbehandelingen, en de dienst Nucleaire geneeskunde gebruikt radioactieve stoffen om de werking van organen of weefsels in het lichaam in beeld te brengen.
De juiste dosering
De stralingsfysici op de dienst Radiotherapie zorgen ervoor dat je als patiënt de juiste dosis straling ontvangt tijdens de behandeling. Dit doen ze door op de computer te berekenen hoeveel straling je precies nodig hebt en welke bundelopstelling het beste is om zo min mogelijk gezond weefsel of andere organen aan te tasten. De stralingsfysici zorgen er ook voor dat de apparatuur aan alle kwaliteitsnormen voldoet en geven advies bij de aankoop van nieuwe toestellen.
Technologische vooruitgang
De technologieën en toestellen binnen de radiotherapie zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd. Twintig jaar geleden gebruikten we bijvoorbeeld nog toestellen met een radioactieve bron waar de patiënt onder moest liggen. De radioactieve bron was altijd actief en aan de hand van lamellen werd de straling vrijgelaten op de patiënt. Tegenwoordig gebruiken we toestellen die door middel van stroom straling genereren. We kunnen de straling hierdoor naar wens aan- en uitschakelen.
Veiligheid
De medische stralingsfysici zijn vooral bekommerd om de veiligheid van de patiënt. Daarnaast zijn ze zich ook bewust van de gevaren van straling en de algemene veiligheid van het personeel. Alle artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers die in ons ziekenhuis met straling werken, dragen daarom een dosimeter. Dit toestel registreert de opgelopen straling en lezen we maandelijks uit. Zo hebben we een zicht op de hoeveelheid straling waaraan we blootgesteld worden en kunnen we indien nodig actie ondernemen om onder de aangeraden hoeveelheid te blijven.