Back to top

Snelle en veilige spoedinterventies in en rond Oostende dankzij onze nieuwe MUG-wagen

23 augustus 2018
Groepsfoto persmoment MUG-wagen campus Henri Serruys

De mobiele urgentiegroep (MUG) van onze campus Henri Serruys verschijnt voortaan met een nieuw voertuig ter plaatse. Het gekozen sports utility vehicle (SUV)-model beantwoordt beter aan de actuele eisen voor een voertuig dat een snelle en veilige interventie van ons MUG-team moet verzekeren.

Nood aan nieuwe MUG-wagen

Na 10 jaar dienst was de oude MUG-wagen van de dienst Spoedopname op onze campus Henri Serruys, een Volvo V70 XC, aan vervanging toe. Op basis van de wensen en eisen van zowel onze spoedartsen als de andere medewerkers van de dienst viel de keuze op een SUV-model, voorzien van alle veiligheidsopties.

Veiligheid voorop

Omdat veiligheid natuurlijk een hoofdvereiste was, mocht de optie sensoren niet ontbreken, net zo min als een ruim overzicht op de weg en het verkeer. Nog bovenaan de lijst stonden een goede wegligging en vering - die bovendien ergonomisch voordeel oplevert. Snelheid vraagt om een krachtige motor en ook een eenvoudige bediening draagt bij tot een vlotte interventie. Verder waren het weggedrag van de wagen en voldoende binnenruimte, zeker wat de koffer betreft, van belang. Bij de toewijzing van het contract na prijsvraag speelde tot slot ook de dienstverlening van de garage een rol.

Transformatie tot prioritair voertuig

Een SUV-model van garage Land Rover Ter Steene in Oostende vertoonde de beste overeenkomsten met het eisenpakket. Het gaat om een benzinewagen van 340 pk (paardenkracht) en 450 Nm (koppel), met een kofferinhoud van 723 liter. AB Technics uit Malle nam in onderaanneming de taak voor zijn rekening om de wagen volgens de wettelijke vereisten om te bouwen tot prioritair voertuig. Zij voorzagen deze onder meer van zijn opvallende gele kleur, lichtbalken en sirenes. Ook een aangepaste kofferindeling in functie van het benodigde materiaal en een van de achterbanken wegnemen om bergruimte te voorzien, maakten deel uit van de transformatie.

We speelden pioniersrol

In de geschiedenis van de Belgische mobiele spoedhulp heeft ons ziekenhuis altijd al een pioniersrol gespeeld. Hoewel de benaming ‘mobiele urgentiegroep’ pas in de jaren 80 zijn intrede deed, lanceerde het toenmalige AZ Sint-Jan in Brugge eind jaren 60 als eerste al een eigen MUG op de weg. Voorheen stond de brandweer in voor ambulancevervoer van medische teams. Bovendien is ook de enige MUG-helikopter in Vlaanderen aan ons ziekenhuis verbonden.